Kupa Mihály szerint ha Orbán felhergeli a budapestieket, megnézheti magát

Csanádi Dávid 2020. január 15. 07:22 2020. jan. 15. 07:22

Kupa Mihály szerint a gazdaság számai az EU miatt jók. Stadionokkal nem lehet megvenni az embereket, az ellenzéki városvezetők pedig eddig nem teljesítenek rosszul.

Az egykori pénzügyminiszter a 24.hu-nak adott interjújában úgy vélekedett, hogy a jelenlegi helyzetben „Karácsonynak és az ellenzéki városvezetőknek igazi politikai tehetségre lesz szükségük. Eddig nem rosszak, az idő változik”.

Kupa mindezt annak kapcsán mondta, hogy a Orbánnal szemben „ott vannak a városok, az ország legnagyobb jövedelemtermelői, aminek jelentős részét a kormány elcentralizálja, vagyonuk nagy részét az iskolák és a kórházak elvételével államosította”. Az egykori miniszter úgy látja, hogy ha a miniszterelnök felhergeli a budapestieket, megnézheti magát.

„Orbán nemrég azon sajnálkozott, hogy összesen két jobboldali főváros volt talpon: Madrid és Budapest, nos, Európában most már az utóbbi is elesett” – mutatott rá, és felhívta a figyelmet, hogy „itt van Budapest és az ellenzéki vezetésű nagyvárosok, az egész helyzet alapvetően megváltozott, hisz' önkormányzatilag összehangolják a munkájukat. Ráadásul ott van a szintén ellenzéki Pozsony, Prága és Varsó is”.

Megjegyezte azt is, hogy az önkormányzatiság nagy erő – az embereket szerinte nem lehet stadionokkal megvenni, hiszen a stadionokkal rendelkező városok is simán szavaztak az ellenzéki jelöltekre.

Kupa Mihály az interjúban kitért arra is, hogy a gazdaság számai attól jók, hogy „évi négymilliárd eurót kapunk az EU-tól és másfél-kétmilliárd eurót küldenek haza a külföldön dolgozó magyarok. Ez külső forrás, de ingyenpénz. Ebből jöhetett ki az ötszázalékos növekedés”. Arra pedig, hogy a kormány miért nem akarja bevezetni az eurót, egészen egyértelmű választ adott: „bejön ötmilliárd euró, amit most több mint 330 forintért váltanak. Erre (Matolcsy – a szerk.) diadalmasan jelenti, hogy a jegybank nyereséges”.