Kuss, mi így szoktunk bejelenteni!

Föld S. Péter 2020. március 19. 06:56 2020. márc. 19. 06:56

Szerdán kora délután elterjedt a hír, hogy délután háromkor Orbán Viktor bejelentést tesz a Facebookon. A miniszterelnök – szokása szerint – néhány percet késett, ám az igazi megpróbáltatások csak ezután következtek. Négy-öt percig láttuk Orbánt, ám a hangját nem hallottuk, a Nemzet Bejelentője némán tátogott. Aztán megszűnt ez is, az illetések rájöhettek, hogy Orbán és a Karmelita kolostor látványa, bármennyire is kedves egyeseknek, bejelentésnek kevés, úgyhogy elvették a képet is, és közölték, hogy hamarosan jelentkeznek.

Ezt az ígéretüket meg is tartották. Igaz, majd egy órát kellett várni arra, hogy megtudjuk, miről beszélt Orbán. Addig az önkéntes házi karanténba menekült ország csak találgatott, hogy mit is szeretett volna közölni velünk a miniszterelnök. Sokan viccesre vették a figurát, és arra tippeltek, hogy bejelenti a lemondását, mások biztos helyről tudták, hogy a kijárási tilalom bevezetését fogja kihirdetni.

A köztévé nem találgatott, sokáig úgy tettek, mintha semmi sem történt volna, majd, amikor sikerült megreparálni az Orbán-féle videót, közölték: olyan sokan akarták látni és hallani a miniszterelnököt, hogy összeomlott a Facebook oldala.

Valójában nem Orbánt akarták látni és hallani az emberek, hanem azt szerették volna megtudni, hogy mit tesz ebben a súlyos helyzetben a kormány. Tájékoztatást vártak az emberek, és megerősítést, hogy a kabinet végre felfogta, hogy mekkora a baj, és talán megoldási javaslatai is vannak a helyzet kezelésére.

Az öt pont, amelyben Orbán összefoglalta a kormány gazdasági intézkedéseit, szükséges, de nem elégséges feltétele a válság orvoslásának. Ezt maga a miniszterelnök is tudja. Mint mondta, ez csak a kezdet, lesznek még további lépések. Kell is, hogy legyenek, mert bár Matolcsy jegybankelnök szerint ez a válság nem lesz olyan súlyos, mint amilyen a 2008-as volt, ebben azért nem lehetünk biztosak.

A banki szereplők mindenesetre vegyes véleménnyel vannak az Orbán által bejelentett hitel-átütemezésekről, nem utolsósorban azért, mert a kormány a bejelentés előtt nem egyeztetett velük erről a kérdésről. És persze az sem könnyíti meg a kilábalást, hogy Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter nem egy irányba húzza a kátyúba kormányzott szekeret – más az elképzelésük a baj mibenlétéről és a kilábalásról.

Más lehetőségünk persze nekünk sincs, minthogy reménykedjünk. Mégpedig abban, hogy a válság kezelése érdekében hozott intézkedések sikeresebbek lesznek, mint a szerda délutáni bejelentés technikai kivitelezése.