Küszöbön egy gázai tűzszünet, cserébe akár az összes túszt elengedheti a Hamász

HírKlikk 2024. január 28. 20:20 2024. jan. 28. 20:20

A felek „óvatosan optimisták” a CIA közvetítésével körvonalazódó megállapodást illetően. Két hónapnyi tűzszünet és az összes túsz szabadsága a tét.

Hamarosan megállapodás születhet a Hamász terroristái által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátásáról, egyúttal pedig egy akár két hónapig is tartó tűzszünetről – írja a New York Times amerikai kormányzati körökre hivatkozó cikkét idézve a hvg.hu.

A körvonalazódó megállapodás értelmében a Hamász több mint 100 túszt engedne szabadon – előbb a női, idős és sebesült túszokat –, cserébe egy 30 napos tűzszünetért. Ezalatt az idő alatt tárgyalnának a felek a második szakaszról, amelyben a túszul ejtett izraeli férfiakat és katonákat engednék el a terroristák, további 30 napos tűzszünetért cserébe.

A tárgyaló felek „óvatosan optimisták” – fogalmaz a lap. Vannak ugyanis még tisztázatlan pontok, például, hogy hány bebörtönzött palesztint kell Izraelnek szabadon engednie. Becslések szerint a terrorszervezet által október 7-én elrabolt mintegy 240 túsz közül nagyjából 130-an lehetnek továbbra is a Hamász fogságában. Utoljára a novemberi hét napos tűzszünet idején engedtek szabadon túszokat, akkor cserébe Izrael is elengedett bebörtönzött palesztinokat.

A megállapodás amerikai közvetítéssel jöhet létre. Az amerikai tárgyalók Izrael és a Hamász javaslatai alapján kidolgoztak egy tervezetet, amelyet most vasárnap Párizsban vitattak meg. Joe Biden amerikai elnök William Burnst, a CIA vezetőjét küldte Párizsba vasárnap Izrael, Egyiptom és Katar képviselőivel folytatott tárgyalásokra.

Forrás: hvg.hu