Lakásmaffia-törvényt fogad el a Fidesz – tanárok, orvosok kerülhetnek utcára 

Harkai Péter 2021. május 14. 17:25 2021. máj. 14. 17:25

Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő kedden késő este benyújtotta a lakástörvény módosítását célzó javaslatot. Ennek értelmében az önkormányzatoknak kötelező lesz eladniuk a tulajdonukban lévő bérlakásokat, ha a benne élő bérlők meg szeretnék vásárolni azokat. A tervezet miatt Alkotmánybírósághoz fordulnának az önkormányzatok.

Túlzás nélkül állítható, hogy országos felháborodást keltett a kormányzati elképzelés és nem csak az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál. A XVI. kerület fideszes polgármestere, Kovács Péter nemes egyszerűséggel igazságtalan marhaságként jellemezte párttársa elképzelését.  

Mint közismert, a botrányos terv koncepcióját feltehetően az első kerületi ingatlanvásárlások alapozták meg, mivel a jogszabályok rugalmas kezelésével jutott jóval a piaci ár alatt budavári ingatlanhoz több fideszes felsővezető, illetve kormánypropagandista. Az érthetetlen szándékú előterjesztés feltételezhető hatásáról kérdeztük elsőként a kerület polgármesterét.

V. Naszályi Márta portálunk megkeresésére elmondta, hogy a törvénymódosítási tervezet csak az első kerületben ezernél is több lakást érint. Arra még nincs kidolgozott válasz, hogy milyen jogszabályok adta lehetőségekkel tudnának védekezni helyben a kormánydöntéssel szemben, ennek lehetőségét a képviselői bejelentés óta tárgyalják. A törvénymódosítást azonban nem csak az önkormányzat elleni támadásként értékeli. „Mindez a kedvezményes lakhatási lehetőségre szoruló kerületi lakók elleni durva támadás és mi azt keressük, hogy miként tudjuk megvédeni a lakóinkat. S mivel még nem jött ki a jogszabály, egyelőre várjuk, hogy arra válaszul milyen törvényi hivatkozással élhetünk”

Az viszont már most felmérhető, hogy csak az első kerület költségvetésében akár 10 milliárdos veszteséget is jelenthet a megközelítően 80 000 m2 összterületű önkormányzati lakásállományban, ha életbe lép az előterjesztés. 

Arra a felvetésre, hogy valójában mi a kormány célja ezzel a durva és destruktív lépéssel, a polgármester szerint semmiképpen sem a hivatkozott magyarázatok, sem az ingatlanpiac felélénkítése. Az viszont már most világosan látszik, hogy mi lesz mindennek a következménye: „a leginkább rászoruló emberek kerülnek abba a helyzetbe, hogy nem lesz kitől segítséget kérni, mivel nem marad az önkormányzatok kezében lakásállomány, amivel szociális lakásbérleti szektort működtethet. A legkisebb pénzű emberek a magánbérleti piacon lesznek kénytelenek albérletet keresni, ami tömegek számára megfizethetetlen. Ez okozza ma is a lakhatási válságot”. 

V. Naszály Márta úgy véli, hogy az országos önkormányzati lakásvagyon pillanatok alatt fillérekért ingatlanspekulánsok kezébe kerül, amihez a tervezett törvény egyértelműen teret nyit. Emlékeztet a rendszerváltás utáni lakásmaffia kialakulására, működésére és figyelmeztet, hogy a mostani javaslat még az akkori időknél is durvább visszaélésekre adna lehetőséget – ráadásul törvényesen. Ennek következtében a kilencvenes évek elején rengetegen kerültek utcára, aminek a veszélye most fokozottan fennáll. Ráadásul azokat fenyegeti, akik amúgy is védtelenek – idősek, betegek, egyedül élő nyugdíjasok, kis jövedelműek. A leginkább az keseríti el, hogy amennyiben elfogadja az országgyűlés az előterjesztést, nem lesz módjuk a lakosoknak segíteni. „Most írtuk ki a szociális lakáspályázatot, első körben hat lakásra tucatjával érkeznek a kérelmek, szinte naponta. Mióta polgármester lettem, hetente kapom a leveleket, amikben kifejezetten segítséget kérnek az emberek és nem csak a szegényebb élethelyzetben lévők, hanem nagyon sok tanár, óvodapedagógusok, egészségügyi dolgozók, akik nem tudják megfizetni a lakáspiaci árakat. Ezért is igyekszünk mindent megtenni a lakhatási kérdés segítésében, ezért indítjuk el a lakásügynökséget, hogy bevonjuk az üresen álló magánlakásokat is a széles körű támogatásba. Viszont ebben a bizonytalan helyzetben nem látható, hogy miként tudunk majd továbblépni”.

Megkerestük a 13. kerületi önkormányzatot is, ahol évtizedek óta tudatos lakáspolitikával építkezve segítik a lakókat. Bár Tóth József polgármester elfoglaltsága miatt nem tudott személyesen a rendelkezésünkre állni, az önkormányzat nevében az alábbi választ kaptuk megkeresésünkre: 

„Összesen 5743 önkormányzati bérlakás van a XIII. kerületben. Megítélésünk szerint csekély kivételtől eltekintve, az egész bérlakásállományunk érintett lehet. Az érintett lakásmennyiséget és annak értékének becslését megkezdtük.

Az elmúlt 20 év során országos szinten egyedülálló módon, több mint 600 önkormányzati bérlakást épített a XIII. kerületi önkormányzat, ez az állomány szintén mind veszélybe kerülhet. A benyújtott törvénytervezet éppen a lakhatási problémával küzdőkön nem segít, hanem szétver egy működő rendszert.”

Figyelmünkbe ajánlották továbbá Tóth József polgármester alábbi posztját, amit közösségi oldalán tett közzé a törvénytervezet nyilvánosságra kerülését követően:

„/.../Benyújtásra került az országgyűlés elé egy törvényjavaslat, aminek értelmében az önkormányzati bérlakásokban élők a forgalmi érték 15-30 százalékáért megvásárolhatják a lakásokat.

Évtizedek óta folytatunk tudatos ingatlangazdálkodást. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az országban példa nélküli módon, töb, mint 600 bérlakást építettünk, a fővárosban a XIII. kerület rendelkezik a legtöbb bérlakással. Mi a lakásállomány folyamatos fejlesztését, bővítését tűztük ki célul, nem pedig az áron aluli értékesítését.

Azok a bérlakásban élők, akik napi problémákkal küzdenek, várhatóan ki lesznek szolgáltatva a lakásmaffiának. Az olcsó lakásvétel lehetősége a tehetőseknek kedvez, a rászorulókat adósságba taszíthatja. Indokolatlan és igazságtalan azokkal szemben, akik nem tudtak bérlakáshoz jutni az elmúlt évtizedekben.

A „csókosok” lakáshoz jutásának érdekében feláldozzák az egész önkormányzati bérlakásszektort. Ez nem segít a lakhatással küzdők lakáshoz jutásában. Ez a törvényjavaslat, elfogadása esetén az önkormányzati bérlakásrendszer végét jelenti.”