Lakner Zoltán: Novák Katalin jelölése izgalmas PR fogás

HírKlikk 2021. december 21. 17:40 2021. dec. 21. 17:40

Olyan nyilvánosságban élünk, ahol külön esemény, hogy a miniszterelnök kérdésekre válaszol, de pont az nem történhet meg, hogy végig lehessen kérdezni, hogy fel lehessen tenni mélyebbre ásó kérdéseket. Orbán megteremt magának egy olyan környezetet, hogy válaszol kérdésekre – mégis, mi baj lenne itt a sajtószabadsággal –, csak éppen interjúhelyzet nem alakul ki, amelyben valódi, lényegbevágó és izzasztó, érvelést kiváltó kérdéseket nem lehet feltenni. Így reagált a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában Lakner Zoltán politológus Orbán Viktor keddi Kormányinfójára.

Kötelező oltás nem lesz

Több dologgal kapcsolatban kijelentette már a miniszterelnök az elmúlt két évben, amióta a járvány tart, hogy ez biztosan nem fog bekövetkezni, aztán mégis – emlékeztetett Lakner Zoltán arra, hogy Orbán Viktor bejelentette, nem vezeti be a kötelező oltást.

„A kormány igen sajátos, de nagyon is beágyazott kommunikációjába illeszkedett az, ahogyan beszélt az oltásokról. Minden, ami jó, az a kormánynak köszönhető – az, hogy 60 százalék fölötti a beoltottság –, ám az, hogy ez megállt, az egy jelenség, az egy kormánytól távoli, idegen terület, amelyre nem bocsátkozhat.”

Novák Katalin – köztársasági elnök lehet

Az, hogy ki lesz az ország államfője, olyan fajsúlyos kérdés, ami egy miniszterelnöki évzáró sajtótájékoztató vezető témája és vezető bejelentenivalója kellene, hogy legyen. Az ember azt gondolná, hogy ez a téma a 20 perces expozéban helyet kap, de akár külön sajtótájékoztatót is megér – mondta Lakner Zoltán a hirtelen jött bejelentésről, miszerint a Fidesz Novák Katalint jelöli államfőnek.

„A jelölés oly mértékben Orbán Viktorhoz kötődik, hogy a közjogi és pártszabályzat érdekes összjátékában a Fidesz adja a jogot a pártelnöknek, hogy ő ajánljon a frakciója számára olyan személyt, akit aztán a frakció majd köztársasági elnöknek jelöl. Voltaképpen a Fidesz belső szabályai alapján, kimondott az, hogy Orbán Viktor egyszemélyi döntése, hogy államfőt jelöljön.”

Más országokban is előfordul hasonló államfő-választás, ott is előfordul, hogy pártpolitikusból lesz köztársasági elnök, önmagában ezzel nincs probléma – tette hozzá a politológus.

„A fülbevaló ügyet nem akartam volna idehozni, de nyilván ez egy nagyon erős lojalitás, amit a saját pártja iránt kifejezett Novák Katalin, aki a Fidesz alelnökeként a jó kapcsolatokért volt felelős. Az elmúlt két évben, amióta a Fideszt kizárták az Európai Néppártból, alelnökként a szélsőjobboldallal találkozott, így készült fel erre a feladatra. Nyilván PR-szempontból izgalmas döntése ez Orbán Viktornak, de az egész a látszatról szól. Jelölt egy negyvenes éveiben járó, nyelveket beszélő nőt, aki a mostani politikai kurzusban befolyásosnak, fontosnak számító tárcát vezet a kormányban. Pont szembemegy a Fidesz valóban megalapozott, macsó jellegével.”

„Ez egy ellenkormányzás abból a szempontból, hogy milyennek szokás látni a Fideszt és nehezebb lesz érvelni ilyen értelemben a Fidesz macsóságával szemben, ha egy nőt jelölnek köztársasági elnöknek.”

„A legbelső körökben, ahova mi nem láthatunk bele, egyfajta jelöltre nem gondoltak, olyanra, akinek valóban lenne esélye, hogy kifejezze a nemzet egységét és egy kicsit is hasonlítson Göncz Árpádra.”

Forrás: Hírklikk