Lantos Gabriella: a kormány ezentúl nem garantálja a magyar emberek testi épségét

Millei Ilona 2021. január 29. 18:45 2021. jan. 29. 18:45

Ma hatályba lépett az a kormányrendelet, amely jelentősen föllazította az új gyógyszerek engedélyeztetését, hogy utat nyisson a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának. Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt egészségügyi szakértője szerint ez egy őrült, közveszélyes döntés, amivel Magyarország praktikusan kilépett az Európai Unióból. Felrúgni a jól kidolgozott, és a biztonságot szolgáló engedélyezési folyamatot nem más, mint az emberéletekkel való játszadozás és kísérletezés. Az, hogy a külügyminiszter lesz, aki megmondja, hogy melyik vakcinát kell jóváhagyni, az OGYÉI-t gyakorlatilag pecsételőhellyé züllesztették, és ezzel a szakértelmet a magyar egészségpolitikából teljesen kikapcsolták. Ezért saját magunknak kell majd megvédenünk magunkat, most már minden ember saját maga felelős azért, hogy csak olyan vakcinát vegyen föl, amelyet az EMA, az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezett.

– Mit szól ahhoz a pénteken hatályba lépett  kormányrendelethez, hogy ezentúl a vakcina engedélyezéséhez  magyar szakemberek jóváhagyása sem kell, nemhogy európai uniósoké, ráadásul az OGYÉI az engedélyt honosíthatja is?

– Ez egy őrült, közveszélyes döntés. Ezzel Magyarország praktikusan kilépett az Európai Unióból. 

– Mit szól ahhoz, hogy az engedélyezéshez  elég az, hogy legalább három országban – amelyek közül egy EU-tag, vagy tagjelölt – már engedélyt kapott a vakcina, 1 millió embert beoltottak vele, és a feltétel teljesülését a külpolitikáért felelős miniszter állapítja meg?

–Az, hogy a külügyminiszter lesz, aki megmondja, hogy melyik vakcinát kell jóváhagyni, az az OGYÉI-t gyakorlatilag egy pecsételőhellyé züllesztette, és ezzel a szakértelmet a magyar egészségpolitikából teljesen kikapcsolták. Hiszen Szijjártó Péternek semmilyen egészségügyi tudása nincs azzal kapcsolatban, hogy mit szerez be a világból. Innentől kezdve pedig politikai döntés, hogy Magyarországra milyen gyógyszer vagy oltóanyag fog érkezni, és egy tökéletesen képzetlen fiatalember fog erről dönteni.  Ez minden szempontból szemen köpése a szakértelemnek. Nem csak az egészségügyi szakértelemnek. Ugyanakkor nagyon veszélyes is. Az nem csak egy jogállami hiszti, hogy az engedélyezési folyamatot szabályosan kell csinálni, és a szabályokat be kell tartani. Itt most a kormány valójában közveszély-okozással lesz megvádolható akkor, ha ez a kínai vakcina majd bizonyos csoportok számára szövődményeket, vagy netán fatális kockázatokat fog okozni. Ugyanis az Európai Unió nem véletlenül találta ki a nagyon, nagyon szigorú, és alapos engedélyezési eljárást. Ez nem szöszölés, és nem bürokratikus akadály! Azért tette, mert a ’50-es és még a ’60-as években is több ezer végtaghiányos Contergan-bébi született azért, mert volt egy ártalmatlannak látszó nyugtató, amelyet kismamák is szedtek, és utána a gyerekeik végtaghiánnyal jöttek a világra. Tehát az, hogy az engedélyezés előtt nagyon hosszan és alaposan vizsgálódnak, mindannyiunk testi épségét garantálja. A magyar kormány ezentúl nem garantálja a magyar emberek testi épségét! Ezért nekünk kell majd megvédenünk magunkat.!

– Milyen uniós következménye lehet ennek a magyar „húzásnak”?

– Hát ezzel abszolút kiléptünk az Európai Unióból. De azt is mondhatom, hogy magasról és szánt szándékkal tesznek arra, hogy mik az uniós normák. Ez már nem csak egy egyszerű jogsértés, hanem az emberek életének, és testi épségének a tudatos veszélyeztetése. Az Európai Unió nyilvánvalóan mindenféle eljárást fog indítani Magyarország ellen, és ez a legkevesebb, amit megtehet. Amit Orbánék tettek, az nagyon rossz példát jelent az összes uniós ország politikusai számára. Nem csak Magyarországon van hiszti amiatt, hogy a vakcinák engedélyezése után egy hónappal nem áll rendelkezésre már azonnal öt milliárd ember beoltására alkalmas vakcina, hanem még csak néhány tízmillió készült el. Nem is értem, mit gondolnak ezek az emberek, hogy majd csettintenek egyet, és akkor máris lesz elég vakcina? Az világos volt, hogy nem lesz így. Ezért felrúgni a jól kidolgozott, és a biztonságot szolgáló engedélyezési folyamatot nem más, mint az emberéletekkel való játszadozás és kísérletezés. Ez emberkísérlet!

– Mi a véleménye arról az orbáni kijelentésről, hogy „Én megvárom a kínai vakcinát, én abban bízom a legjobban” Ezt a vírust a kínaiak ismerik a legrégebb óta, és úgy van vele, hogy „valószínűleg ők is tudják róla a legtöbbet”. Ezért megvárja a sorát és ha választhat, „kínai vakcinát kér”?

– Ez egy hozzá nem értő magánember véleménye, adassa be magának, és játsszon a saját egészségével. De egy ország egészségével nem játszhat azért, mert miniszterelnöknek nevezi magát!

– Orbán azt is mondta, hogy akik a nyugati vakcinát kérik, azok ideológiailag gondolkodnak. Hát egyáltalán lehet egy vakcináról ideológiailag gondolkodni? 

– Ezek egy hozzá nem értő ember sületlenségei, amelyekre én nem szeretnék reagálni, mert ennél komolyabb szakértőnek gondolom magam. Megismétlem, az engedélyezési procedúra az életeket és a testi épséget védi, és azért találták ki, hogy még egyszer ne szülessenek végtaghiányos gyerekek, vagy más, nagyon súlyosan sérült emberek ne éljenek majd velünk együtt, mert egy elkapkodott engedélyezési folyamatban nem alaposan megvizsgált vakcinát adnak be nekik. Ez életveszélyes! Magyarországon senkinek nem szabad beadni most már, amit nem az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezett, mert az OGYÉI-ben már nem lehet megbízni, hiszen kisajátította „saját homokozónak” a politika! Ezért minden ember saját maga felelős most már azért, hogy csak olyan vakcinát vegyen föl, amelyet az EMA, az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezett. Az orvosok és egészségügyi dolgozók megsértik a hippokratészi esküjüket, ha olyan vakcinát fognak beadni, amelyet nem az EMA engedélyezett. Mert az OGYÉI már nem egy engedélyező hivatal, hanem egy pecsételőhely. 

– Ami a beoltottságot illeti: Izrael áll a legjobban, ott a lakosság 49,1 százalékát oltották már be, az Egyesült Királyságban a 11,3 százalékát, az Amerikai Egyesült Államokban 7 százalékát, Szerbiában pedig a lakosság 4,7 százalékát – míg az európai uniós átlag 2 százalékos. Mi hol állunk? 

– Az Európai Unión belül mi nem állunk olyan nagyon rosszul. Ezért is teljesen alaptalan ez a felesleges sietés. Ma egyszerűen a világon nincs elég vakcina. Izrael azért kapta meg a leggyorsabban az oltásokat, mert ez az egyetlen ország, amely 15 éve nagyon pontos és precíz, jól feltöltött egészségügyi informatikai rendszert fejlesztett ki, és hajlandó az egész országot, a 10 millió embert a Pfizer számára 4. fázisú gyógyszerkísérleti hellyé tenni, minden ember eddigi, 15 éves kórelőzményeit az oltásra adott reakcióval összevetni és átadni a Pfizernek. De a Pfizernek egyetlen egy ilyen országra van szüksége. Magyarország is megtehette volna, hogy 15 éve kifejleszt egy olyan profi egészségügyi és egészségügyi informatikai rendszert, mint amivel Izrael rendelkezik, folyamatosan karbantartja, és amely alkalmas arra, hogy a legkomolyabb gyógyszermulti az ő adatait felhasználja. Miért nem tették ezt az elmúlt 10, lassan 11 évben? Miért nem csináltak semmit az egészségügyben? Ne mutogassanak Izraelre, el kellett volna végezni a feladatot! Nem végezték el.

– Azt is mondta péntek reggel Orbán, hogy „Ha nem jön kínai vakcína, akkor március elejéig 880 ezer embert tudunk beoltani úgy egyszer, hogy 21 naponként megkapják a második oltást is. Ha jön kínai vakcina, akkor ezt akár meg is kétszerezhetjük, azaz 1 760000 ember lenne. Gulyás Gergely eközben a tegnapi kormányinfón még azt mondta, hogy annyi vakcinát kaphatunk reálisan a kínai Sinopharmtól a következő hónapban, ami 250 ezer ember beoltására elegendő, azaz 500 ezret. Ha 880 ezerhez 250 ezer kínai jön, az messze nem 1 760000. Valami nem stimmel a számokkal…

– Őszintén szólva, mivel csak ők ismerik a számokat, olyat hazudnak, amilyet csak szeretnének, vagy akarnak. Ezek ellenőrizhetetlen dolgok. Ezért nekünk semmilyen módon nem kell velük foglalkoznunk, hiszen ezek nem információk, hanem manipulációk. Ha egy hónap múlva be lesz oltva 800 ezer ember, az egy nagyon szép eredmény lesz. Utána már egészen ütemesen fognak érkezni az oltások, és áprilisban valószínűleg még 1 millió ember be lesz oltva. Lehet, hogy még több is. Az, amit a kormány csinál, végtelenül romlott hisztéria, és lázas semmittevésnek pont jó. Semmi értelme nincs, mert körülbelül három-négy hetet tud azzal nyerni, hogy szétverte az egészségügyi szakmai szervezeteket, a földbe döngölte az irántuk érezhető bizalmat, és ezzel totálisan tönkre is tette azokat. Ugyanakkor tönkretette az egészségüggyel kapcsolatos, már amúgy is nagyon pici bizalmat. Amit ezek az emberek elkövettek, az egy olyan óriási bűn, amit még fel sem tudunk fogni. 

– Lehet, hogy anyagi érdekek is meghúzódnak a háttérben?

– Ha azt nézzük, hogy amihez Szijjártó Péter hozzányúl, azzal a NER nagyon jól jár, akkor ez a feltételezés egyáltalán nem tűnik abszurdnak. Ez azonban egyelőre csak feltételezés. Majd nézzük meg, hogy mennyibe kerültek ezek a vakcinák ugyanabban az időben a világpiacon, egyáltalán szükség van-e rájuk, vagy ezek is ott fognak állni a raktárcsarnokokban a lélegeztetőgépek mellett. Majd nézzük meg, hogy kinek érte meg nagyon pénzügyileg. Mert erkölcsileg és szakmailag az országnak semennyire – az száz százalék!