Lantos Gabriella: az oltatlanok lelki üdvéért most már nem aggódom

HírKlikk 2021. november 8. 17:25 2021. nov. 8. 17:25

Érthetetlen, hogy ez a vírus képes két hónapig csendben lappangani és utána hirtelen nagyot durranni – mondta a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában Lantos Gabriella. Az egészségügyi menedzser, politikus, az Új Világ Néppárt elnökségi tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánynak most azt kellene csinálnia, amit nem csinál, tesztelni, tudni, hogy ki fertőző.

„Teszt-pontokat kellene felállítani a nagy állomásokon, ahogy más országokban csinálják, tb-támogatásra ingyenes gyorsteszteket kellene adni a patikákban, mindenkinek legalább hetente kettőt. Komoly kontakt-kutatás kellene. Elgondolkodtató, amikor Gulyás Gergely maga mondja ki, hogy nincs kontakt-kutatás. Ha nincs kontakt-kutatás, akkor nem lehet, vagy a kormány nem akarja megállítani a járványt.”

Hozzátette, karantén-intézkedések is kellenének, de ha az egész kormány nem volt karanténban, miután Gulyás Gergellyel egy kormányülésen ültek, akkor a hétköznapi embert miért küldenék karanténba. Itt nincs semmilyen védekezés.

„Az egy darab szerencsétlen maszk a BKV-n fogja megállítani Magyarországon a járványt.”

Rusvai Miklós mondatát átfogalmaznám – reagált Lantos Gabriella arra, hogy a virológus kijelentette, rá kellene szabadítani Magyarországra járványt. „Mindenki meg fog fertőződni, aki nincs beoltva, mert egyre jobban fertőző és egyre jobban megbetegítő mutánsok jönnek, és nem hiszem, hogy a Delta az utolsó.”

„Az oltatlanok lelki üdvéért most már nem aggódom, felnőtt emberek, nemcsak a saját sorukról dönthetnek, hanem a mienkről is.”

Lantos Gabriella inkább amiatt aggódik, hogy nagyon sok beoltott és rendesen védekező ember hol fog hozzájutni az egyéb egészségügyi ellátáshoz, amelyre szüksége lenne, ha valaki például infarktusos vagy balesetes.

„Mert megint minden egészségügyi kapacitást, minden embert, a covidosok fognak lekötni. Magyarország összesen 1200 lélegeztetett vagy intenzíven levő beteg ellátására képes elég jó minőségben, előbb-utóbb le fogják állítani a halasztható műtéteket, akkor még 300 helyet lehet nyerni.”

Az egészségügyi szakember rámutatott, amikor 800 fölé megy a covidos betegek száma, akkor megint az jön, ami a második és a harmadik hullámban, hogy egy csomó beteg azért fog meghalni, mert nem jut megfelelő számban intenzíves orvos az ellátásához. „Ezért mindenkit arra figyelmeztetek, hogy minden védekezési eszközt vessenek be, mert nem fogják tudni megmenteni azokat, akik lélegeztetőgépre kerülnek.”

Azzal, hogy az önkénteseket nem engedik a kórházakban munkába állni, egyetért. „Akik nincsenek hozzászokva ehhez a rohamtempóhoz és ehhez a nagyon súlyos veszteséghez, hogy naponta kell halottakat mosdatni, hozzátartozókat tájékoztatni, hogy meghalt, akit szerettek, az nem viseli jól ezeket a dolgokat, szóval nem igazi segítség.”

Azt nem vitatta el, hogy nagyon szép gesztus, és biztos van, ahol tudnak segíteni, például szociális otthonokban, de nem ott, ahol nap, mint nap halottak vannak egymás mellett. Ez nem önkénteseknek, nem civileknek való – mutatott rá.

„Az pedig, hogy csak november 22-től lesz egy egyhetes oltási kampány, az csak a kormányzóképtelenség újabb bizonyítéka. Nem érzik a veszélyt, lassúak, az egész kabinet egy rakás amatőr szerencsétlenség.”

 

Forrás: Hírklikk