Lantos Gabriella: lassan siralomházzá válik az ország

Millei Ilona 2021. március 24. 17:25 2021. márc. 24. 17:25

„Mától megszűnik a közfinanszírozott egészségügyi ellátás! Az önkormányzati szakrendelők is a városi kórházak irányítása alá kerülnek. A szakorvosokat és ápolókat a kórházakba irányítják át. A jobban képzett háziorvosok is a Covid osztályokon dolgoznak.” Így kezdődik Lantos Gabriella mai Facebook bejegyzése. Az Új Világ Néppárt egészségügyi szakpolitikusa azt mondja, ez már teljes mozgósítás, egészségügyi hadiállapot, de nem fatális véletlen folytán szabadult az országra, ezért van egy felelős, úgy hívják, Orbán Viktor, aki mindig késve, mindig gyenge és mindig rossz intézkedéseket hoz.

Mi vár ezek után a nem koronás betegekre?  

Amióta ezt a posztot kitettem, rengetegen reagáltak, és azt írták le, hogy  már eddig sem volt ellátás, mi tud még ennél is kevesebb lenni? Nagyon sok ember hosszan, nagyon részletesen írta le a saját, vagy a családja valamilyen tagjának a kálváriáját, vagy több ember kálváriáját, arról, hogy az elmúlt egy évben hogyan nem jutott ellátáshoz a legkülönfélébb betegségekkel, a legkülönfélébb településeken. Most ebből visszavenni…! Ha csak minden második orvost és minden második ápolót fognak átirányítani a szakrendelőkből a Covid-osztályokra, akkor már effektív nem lehet orvoshoz jutni a közfinanszírozott ellátásban Magyarországon. Hiszen már most is alig lehetett. Ha még a háziorvosok közül azokat is átirányítják, akiknek van legalább plusz egy szakvizsgája, akkor az alapellátás is megszűnik. Ez pedig konkrétan Alaptörvény ellenes. 

A Covid miatt sorra zártak be a kórházi belosztályok is. Mérhető-e a járulékos veszteség?

Még nem lehet mérni. Az egyetlen, amit már lehet látni, az az, amit a KSH a tavalyi plusz extra halálozásokkal kapcsolatban közzétett, és az 14 ezer ember volt. Ők nem covidosként voltak nyilvántartva, és meghaltak. Ez a szám nem lesz kevesebb az idén sem. Tavaly novemberben 60 százalékkal többen haltak meg, mint az azt megelőző novemberekben, és még decemberben is 40 százalékkal többen, mint az előző decemberekben. És hol volt az a járványhullám ahhoz, ami most van?!

Mikor lesz mérhető ennek a vesztesége?

Ameddig az extra többlethalálozásokat a KSH nem zárja le arra a hónapra számítva, addig nem. És ez békeidőben is körülbelül két-három hónap, mert nincs egy automatikus anyakönyvi nyilvántartási rendszer, ami a KSH-ba azonnal átmenne, hanem emberi munkával kell kitisztogatni az adatokat. És ez a szám ezalatt a két-három hónap alatt nem kevesebb lesz, hanem több.

Most csak azt lehet látni, hogy mi történt 2020-ban, de azt most már világosan és kristálytisztán. Azt, hogy mi történik most, sajnos csak egy félév múlva lehet majd látni, de a már említett Facebook beszámolókból  is arra számíthatunk, hogy az nem lesz jó.

Ilyen körülmények között lehet-e biztosítani az egészségügyi szolgáltatások és intézkedések során a betegek jogainak védelmét?

Az Alaptörvénybe bele van írva, hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, és a szükségleteinek megfelelő ellátáshoz. De itt már a szükségleteinek a tizedéhez sem jut már hozzá. Itt az Alaptörvény zárójelbe van téve. A saját Alaptörvényükre se lehet már hivatkozni. Ez teljes mozgósítás, ez tényleg egészségügyi hadiállapot. 

Minek köszönhető?

Ez nem csak úgy, egy fatális véletlen folytán szabadult rá az országra, ezért van egy felelős, úgy hívják, Orbán Viktor, aki mindig késve, mindig gyenge és mindig rossz intézkedéseket hoz, és tátott szájjal bámulja, hogy a járvány elszabadult.  

Arra nem hivatkozhatnak, hogy pont a járvány miatt kell az egész Alaptörvényt zárójelbe tenni, és mindent a járvány elleni védekezésnek alárendelni?

Ilyenkor már nem sok mindent lehet tenni, de én is csak úgy zárójelben kérdezném meg, hogy vajon a cukros, a rákos, a reumás vagy épp a refluxosok joga a kezeléshez miért kevesebb, mint a koronavírusosoké? Nem lehet az ellátásokat megszüntetni azért, mert egy statisztikailag mért és számon kért betegségben a halálozást akarják csökkenteni úgy, hogy a statisztikailag nem mért, nem számon kért és nem nyilvános halálozást gyorsan növelik. Ez nem egy „jó üzlet” senkinek! Ez nem egy jó deal, nem egy jó eljárás! Nem kellett volna ide eljutni. Már február közepétől mondták a szakértők, hogy jön a következő, nagyon durva hullám. Orbán Viktor pedig három hétig nem csinált semmit, miközben mind Müller Cecília országos tiszti főorvos, mind Kásler Miklós, az Emmi minisztere, mind Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és ő maga is elmondta, hogy tudják, hogy jön a harmadik hullám. Miért nem zárták le akkor az országot, miért engedték, hogy ennyire felfűtődjön ez a járvány?! Nem szabad elolvasni, amit a medikusok vagy az ellátásban dolgozók megírnak este, mert az ember sírógörcsöt kap.

És most hova forduljon az, aki nem covidos beteg, de bajban van. Mit csináljon?

Őszintén szólva, tanácstalan vagyok, mert már eddig is hiába hívogattak akármilyen számot, minden orvos azzal volt elfoglalva, hogy az oltásokat szervezze, miközben az nem orvosi feladat. Nem az orvosoknak kellett volna ebben az ügyben telefonálni, hanem egy call centeresnek. Tele van az ország munkanélküli szállodai recepciósokkal, pincérekkel, műkörmösökkel, mindegyik tudna telefonálgatni. Az orvosoknak nem oltogatni meg telefonálgatni, hanem gyógyítaniuk kell! Az az igazság, hogy a sürgősségi ellátáson kívül már semmi sem működik. 

Nem lehet, hogy így akarják az embereket rászorítani, hogy a magánegészségügyi szolgáltatásokat vegyék igénybe? 

Ezt az összeesküvés elméletet sokan mondják, de az az igazság, hogy a magánellátásban sem olyan könnyű ellátáshoz jutni, hiszen az állami ellátásból nem mehetnek el az orvosok és a személyzet a magánellátásba, úgyhogy ott sincs olyan nagyon nagy kínálat. Sokkal kisebb az a szolgáltatás, amit nyújtani tudnak. És attól még az embereknek nem lesz pénzük, hogy betegek. Csak azok fognak tudni elmenni a magánegészségügybe, akik eddig is elmentek, akik meg eddig se tudtak odamenni a járvány egy éve alatt, most sem fognak tudni. Ez irreális, de nem lesz más út. Aki megteheti, és nem olyan nagyon beteg, mondjuk isiásza van, nyilván meg fogja tenni, és megpróbál fájdalom nélkül élni. De aki nagyon beteg, az a sürgősségin kívül nem nagyon látom, hová mehetne. Ezért írtam a posztomban, hogy lassan siralomházzá válik az ország, vannak, akik azért sírnak, mert elvesztették a szerettüket, mások pedig csak ott ülnek, és nem tudják, hogy mikor csap le rájuk ez az egész katasztrófa vagy Covid formájában, vagy egy más betegségnek az ellátatlansága formájában. Kiszolgáltatott emberek milliói rettegnek.

Meg is van rá az okuk. Láttam az RTL Klub Híradójában este, hogy nem fogadták el Szombathelyen az oltóhelyeket, mert azokat egy ellenzéki önkormányzat csinálta, de pár száz méterre egy már az egyik kész önkormányzati oltóponttól új állami oltópontot hoznak létre. A miértre az volt a válasz, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint az új helyszínen nem oltópontot hoznak létre, csupán a kórház központi telephelyéről helyeznek ki oltóhelyet.

Ezek már olyan kisstílű, pitiáner dolgok, amelyekre az ember azt mondja, hogy méltóságán aluli reagálni rá.