Lattmann Tamás: Kövér mondásai egy vénember tipikus dünnyögései a világgal szemben

Millei Ilona 2023. július 9. 07:00 2023. júl. 9. 07:00

Csúsztatásnak, politikai kommunikációs kamunak tartja Lattmann Tamás nemzetközi jogász Kövér László azon kijelentését, hogy a migráción keresztül valakik tönkre akarják tenni az Európai Uniót. Hozzátette, magának az uniónak a meggyengítése természetesen senkinek nem érdeke, ez csak „hangulatfestő” leírása az eseményeknek. Szerinte a házelnök létező jelenségeket kötöget össze, nem létező ok-okozati összefüggést tesz közéjük, és mindezt leönti egy „elölről, hátulról szervezi valaki” konteóval. Ezek így a politikai kommunikáció tipikus szemétbe való elemei, nem biztos, hogy érdemes komolyan venni őket – véli Lattmann.

A kötelező migránskvóták megvalósításával kapcsolatos kérdésekre nincsenek válaszok és ez azt mutatja, hogy azokkal valójában meg akarják gyengíteni és káoszba dönteni az Európai Uniót jelentette ki Kövér László a felvidéki a Martosi Szabadegyetem nyitó fórumán. Tényleg az a szándéka „valakinek”, hogy szétverje az EU-t?

Első körben tegyük rendbe, miről is beszélünk. Az a kötelező migránskvóta, ami hetek óta a kormánypropaganda középpontjában áll, nem az Európai Unió, vagy a Bizottság akarata, hanem az a tárgyalási pozíció, amit a tagállami kormányok, tehát a Tanács elfogadott magára nézve. Vagyis ez a tagállamok akaratát tükrözi, nem a Bizottságét. Tehát, ha Kövér szerint a migráción keresztül valakik tönkre akarják tenni az EU-t, akkor azok a tagállamok. Azok a szuverén tagállamok, amelyeknek az akarata szerintük „mindenek fölött álló kell, hogy legyen”. Azt nem tudjuk, hogy az állami szuverenitás, vagy ahogy ők szeretik mondani, a nemzeti szuverenitás az itt mindenek fölött van-e. Amit látunk magunk előttm az tipikus példája a csúsztatásnak, vagy a politikai kommunikációs kamunak. Hívhatjuk, ahogy akarjuk. Alapvetően az, hogy van egy probléma, mint a migráció, erre különböző szereplők kitalálnak különböző megoldási elképzeléseket, ez egy természetes jelenség a politika világában. Ezeket az elképzeléseket, javaslatokat, ötleteket lehet és kell is kritizálni, de nem érdemes kiragadni őket az eredeti kontextusukból. A migrációval kapcsolatos bármilyen kvóta egy „vagylagos” elképzelés még a tanácsi pozícióban is. Tehát nem lesz úgy kötelező, hogy semmi mást nem lehet csinálni. Azt is érdemes hozzátenni, ha ez a kvótás megoldás elkezd működni valaha, akkor Magyarország ennek valahol kedvezményezettje. Hiszen lényegében nálunk csapódik le a legtöbb migráns, mi vagyunk a külső határállam. Tehát a kvóta alapján, inkább tőlünk vinnének, mintsem ide hoznának bárkit is. 

Egyáltalán érdeke lenne bárkinek is az EU meggyengítése?

Nem. Ez „hangulatfestő” leírása az eseményeknek, de magának az uniónak a meggyengítése természetesen senkinek nem érdeke. Ha ezt a kérdést tényleg a maga komplexitásában akarnák látni – Kövér nem akarja, nem ez a szándék –, akkor az lenne a legitim kérdés, hogy az Európai Unió mennyire erős, és van-e rajta mit gyengíteni. Az, hogy a külpolitikai döntéshozatalban például minden konszenzus kényszeres, az minden, csak nem az EU erejének a jele. Ebből épp a Fidesz realizál politikai nyereséget. Az EU erősítése éppen az lenne, ha a külpolitikai kérdésekben a konszenzusos döntéshozatal helyett a többségi döntéshozatal valamelyik formája lépne életbe. Mivel, ezt épp a fideszesek nem akarják, igazából ők nem akarják erősíteni az Európai Uniót. Ez egy legitim politikai pozíció, emiatt én most nem fogom kritizálni Kövér Lászlót. Ha azonban ő úgy gondolja, minél gyengébb az unió, annál jobb, akkor ne mondja, hogy éppen mások akarják gyengíteni.

Kövér egy Svédországban készült felmérés eredményeire hivatkozva azt mondta, az elmenekült ukránok 70 százaléka nem akar visszatérni országába, s ezeknek az embereknek jelentős része – szemben az Afrikából és arab országokból érkezőkkel jól képzett és talál majd munkát. „Ezek az emberek nettó demográfiai nyereség lesznek egy elaggott, gyermektelen, önző, kannibál társadalom számára (...) Az erőforrások, a fizikai és az emberi erőforrások kiszivattyúzásának rendszere működik keletről Európán keresztül a tengeren túlra.” Ez a szivattyú valójában az USA lenne, csak nem merte kimondani?  

Igen. Az elaggott, gyermektelen, önző, kannibál társadalmak pedig nyilván a nyugat-európai, szerinte liberális társadalmak akarnak lenni. Ez ugyanaz a lemez, mint ami a klasszikus migrációval kapcsolatos. Mindenki be akarja hozni a munkaerőt, mert az már nincs. Érdemes mellétenni azt a másik mondásukat, hogy a migránsok nem akarnak dolgozni. Azért ezt így érdemes egyben látni, hogy a teljes abszurditását kiélvezzük. Ami tény, hogy az, amiről ez a mondás szól, létező jelenség. Hiszen különösen a gazdag társadalmakban csökken a népesség. Az is egy tény, hogy van egy Keletről Nyugatra áramlás. Ennek millió és egy oka van, és valószínűleg tényszerűen az is igaz, hogy aki Ukrajnából Nyugat-Európát menekültként eléri, utána jó eséllyel nem fog hazamenni. Mert annak idején, ’56 után a Magyarországot elhagyó politikai menekültek sem nagyon tértek haza. Legfeljebb a rendszerváltás után turistaként, ingatlanügynökként, befektetőként, meg porszívóügynökként. Alapvetőn tehát ezek a jelenségek önmagukban mind igazak. Ezeket így összekötögetni, ilyen ok-okozati összefüggést tenni közéjük, és mindezt leönteni egy „elölről, hátulról szervezi valaki” konteóval, így a politikai kommunikációnak a tipikus szemétbe való elemei, nem biztos, hogy érdemes komolyan venni. Ezek nagy része ebben a formában így nem igaz. 

Kövér László ugyanott kifejtette, egy bomlási folyamatnak vagyunk tanúi a világban, a tekintély és a kultúra teljes lerombolásához vezető folyamatoknak, amelyeknek végső célja az emberi identitás lebontása. Hozzátette, ezért ma az értékek átmentése a feladat, az, hogy egy, „a normalitás jegyeit magán viselő állapotot kell átmenteni”, bár vannak helyek, ahol a fennálló állapotokból már nincs visszaút, de nálunk még van. Nem lehet, hogy a házelnök téved?

Én nem tudom, hogy mi az az emberi identitás. Már láttam néhány muszlim migránst, egyik sem tekintette magát vadkacsának, és egyik sem viselkedett úgy, mintha az lenne. Vagyis ezt az emberi identitás dolgot nem nagyon tudom hová tenni. Ezek a „dumák” önmagukban nem mások, mint egy vénember tipikus dünnyögései a világgal szemben. „Régen minden szebb volt, régen minden jobb volt, jaj istenem, jaj istenem!” Kövér László ezeket a kijelentéseit nyilvánvalóan egy meghatározott politikai csoportnak célozta, hogy nekik ez tessék. Tetszik is, látjuk, hogy ezek a kommunikációs elemek működnek. De ugyanazt tudom mondani, mint az előzőre, ezeket a mondásokat nem kell komolyan venni. Semmi értelem nincs bennük. 

Mégis, hogy nem veszi észre, hogy pont ők azok, akik „szembemennek az autópályán”? 

A saját közönségük számára ezek kifejezetten kívánatos mondások. Teljesen mindegy, hogy én mit gondolok ezekről a mondásokról, teljesen mindegy, hogy semmi alapjuk nincsen, nem én, és gondolom nem a Hírklikk olvasói jelentik e mondások célközönségét. Ezek a saját szavazói rétegnek szóló, a feszültséget fenntartó üzenetek. Akként is kell őket kezelni.