Lázár a vidék megkárosításával vádolta az államtitkárt

Föld S. Péter 2019. október 2. 11:11 2019. okt. 2. 11:11

Lázár János korábbi kancelláriaminiszter, jelenleg a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal kialakításának koordinációjáért felelős kormánybiztos, a Hungrail vasúti konferencián nem hernyózott, rögtön belecsapott a lecsóba. „Fürjes Balázs az együttműködés jegyében elvitte az összes uniós pénzt, nekünk vidékieknek pedig csak az üres vasúti sínek maradnak”. Ezt közölte Lázár előadása elején a hallgatósággal. Ezzel a beszólással Fürjes Balázs (titulus: Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár) előtte elhangzó előadására utalt, amelyben a következő uniós ciklusban tervezett sok százmilliárdos budapesti vasúti-és HÉV-fejlesztésről beszélt.

Vagyis, már megint az van, hogy a vidék rosszul jár, mert a főváros elviszi a fejlesztésekre szánt pénzt. Persze csak akkor, és ezt már mi tesszük hozzá, ha a budapestiek október 13-án tudják majd, hogy mi a dolguk. Az lesz a dolguk, hogy Tarlós Istvánt válasszák meg főpolgármesternek. Mert csak akkor lesz pénz, paripa és fegyver, akkor lesz minden, ami szem-szájnak ingere. Ha nem jól döntenek, akkor csak nemulass lesz.

Amennyiben a budapestiek nem Orbán akaratát hajtják végre, akkor majd megnézhetik magukat. Viszont ebben az esetben Lázár és az általa képviselt vidék jobban jár, nem kell üres síneket nézniük szomorúan, amelyeken egy fia vasút, annyi sem közelít.

A Lázár János által ily módon bemószerolt Fürjes régi vasutasnak ugyan nem mondható, de fiatal kora ellenére régi motorosnak számít a kormánytisztviselői szakmában. Kisebb csínyek is fűződnek a nevéhez, a legismertebb az, amikor 2017 márciusában, akkor a vizes vb-ért felelős kormánybiztosként, azt mondta a tévében, hogy a Dagály uszoda látványterve csak blöff volt. Ezzel akarták elnyerni a nemzetközi szövetség tetszését, de valójában tudták, hogy nem ilyet fognak építeni, hanem olyat, amit végül felépítettek. Vagyis egy korszerű, tetszetős, minden szempontból kiváló épület helyett egy bádogdobozhoz hasonlító valamit.

A kormánybiztos ezzel azt is elismerte, hogy szándékosan vezették félre a nemzetközi úszószövetséget, mert így akartak előnyökhöz jutni másokkal szemben. Blöff volt tehát a szép terv, amit előkaptak valahonnan. Maguk sem gondolták komolyan. Talán kimásolták egy szaklapból, kölcsönvették egy kolléga munkájából. Ráadásul a vizes vb költségei is négyszeresére emelkedtek, az eredetileg 25 milliárd forintos összeg 100 milliárdra nőtt.

Nincs ebben semmi különös, ez a Nemzeti Együttblöffölés Rendszere. Ahol nem a teljesítmény számít, hanem az, amit teljesítménynek hazudunk. Átverünk másokat, fifikásan próbálunk előnyökhöz jutni, s közben még büszkék is vagyunk magunkra, hogy milyen ügyesek voltunk. Más országokban is vannak ügyesek, de őket ott ügyeskedőnek nevezik és nem a vállukat lapogatják, hanem megbélyegzik. Nem dicséretet kapnak, hanem pénzbüntetést, súlyosabb esetben börtönbe kerülnek.

Nálunk minden másképp van, amin nincs mit csodálkozni. Orbán már évekkel ezelőtt elkotyogta a hazánkban állomásozó nagykövetek előtt, hogy nem arra kell figyelni, amit mond, hanem arra, amit tesz.

Vagyis, amit Orbán mond, az csak akkor érvényes, ha ő is úgy akarja. Magyarország miniszterelnökét és a kormányt nem kötelezi semmi, ha csillogó uszoda helyett egy bádogdobozt építenek, azt sem lehet számon kérni. Ha Budapestnek és az agglomerációnak nem jut pénz a vasútvonalai és a HÉV fejlesztésére, vagy csak jóval kevesebb annál, mint amennyit ígértek, akkor sem fogunk csodálkozni semmin. És amennyiben a költségek nem maradnak az eredeti keretek között, hanem négyszeresére emelkednek, azon sem érdemes felháborodni. Ilyen hellyé lett Magyarország, ahol tisztességes kontroll híján senki és semmi nem számon kérhető.

Mindenesetre jó volna tudni, miért volt annyira harcias Lázár János. De miután ebben az országban bármi megtörténhet, kivételesen még azt sem zárhatjuk ki, hogy semmi mögöttes szádék, pláne érdek nincs e kirohanása mögött, hanem tényleg azt gondolja amit mondott.