Lázár János válthatja Káslert az EMMI élén

Németh Péter 2019. május 10. 06:07 2019. máj. 10. 06:07

Minden a Bibliával kezdődött. Pontosabban a Tízparancsolattal. Azzal a kijelentéssel, amelyet senki sem értett, talán maga a kijelentés tevője sem. Igen,  Kásler Miklósról van szó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) miniszteréről, aki ugye Balog Zoltánt váltotta a poszton.

Kásler – a közvélemény számára – szinte a semmiből érkezett a tárca élére; korábban az Onkológiai Intézet igazgatójaként tette le a névjegyét, hozzáértők szerint nem is rosszul. Főként működésének az első tizenöt évét dicsérik a pályafutását jól ismerők, ugyanők azt mondják a második tíz év már korántsem volt oly dicsőséges számára az intézmény élén. De abban az első periódusban, állítják, nagyszerű kórházat, korszerű intézményt, jó hírű orvoslást teremtett, ami egy ilyen rettegett betegség esetén különösen fontos.

Hogy mi változott a sikerévek után, mi hozott fordulatot nem tudni, de azt mesélik: főként az utolsó öt esztendő már a hanyatlás időszaka volt. Ez persze csak mostanság beszédtéma, akkor, amikor a miniszterről egyre-másra derül ki, hogy nem teljesen alkalmas a jelenlegi feladata ellátására.

Orbán Viktorhoz is, feltehetően, csak a dicsőséges korszak híre juthatott el, ezért eshetett a választása az orvosra, a jeles kórházigazgatóra, a kitűnő intézményt építőre. Ettől persze még nem válna alkalmassá egy egyébként is eltúlzott méretű és kompetenciájú minisztérium vezetésére, de tudjuk: a miniszterelnök szereti a kihívásokat. 

Márpedig igen nagy kihívás egy olyan embert a kultúra élére állítani, aki bár kétségtelenül szereti a történelmet, és talán az ókori művészeteket is, de nem biztos, hogy jártas az irodalomban, a modern képzőművészetben, egyáltalán a mai kultúrában. Kásler biblikus ihletettségű  ám az adott témához nehezen illeszthető megszólalásai inkább mutattak róla komikus képet, mint egy kormányzati szerepre alkalmas vezetőét.

Ráadásul a saját szűkebb területén sem mutatott fel jelentős erényeket, inkább csak eltúlzott kijelentései, megalapozatlan sikerpropagandája keltett feltűnést, no és persze az, hogy az egészségügy területén egyre-másra robbantak ki a botrányok, amelyek megoldásában egyáltalán nem jeleskedett, sőt. Emellett még indokolatlan, vagy nehezen átlátható személyzeti politikát is folytatott, sorozatban vált meg vezetőtársaitól, vagy hagyták őt maguk ott.

A szakma, ez hírlik, már kimondta Káslerről a teljes alkalmatlanságát, csak éppen Orbán Viktor nem. Illetve: hallani ennek ellenkezőjét is, azt tudniillik, hogy már a miniszterelnök is belátta, hogy nem való Kásler Miklós az EMMI élére.

Olyannyira, hallani egyes kormányzati forrásokból, hogy ki is szemelte utódát Lázár János személyében. A volt kancellária miniszter, ha így van, letölthette büntetését, száműzetését a parlament utolsó sorába. Mindenesetre a kezdeti különutas politikáját legalább fél éve felváltotta az igazodás, a kormányfő maximális kiszolgálása.

Lázár igyekszik mostanság a hűségéről és lojalitásáról tanúbizonyságot tenni; mindent elkövet annak érdekében, hogy megfeleljen Orbán Viktor kényes ízlésének. Elfogadta a megalázó feladatokat is – például a dohányzás visszaszorítására vonatkozó megbízást -, csak azért, hogy újra ott lehessen a tűz közelében.

Márpedig, ha igazak a Hírklikk által szerzett információk, és Orbán valóban elhatározza magát a végső lépésre, azaz meneszti Káslert, akkor ugyan csökken Lázár befolyása a korábbi kormányzati pozíciójához képest, de nagyot lép újra előre. Ráadásul, állítják többen is, Lázár meg tudná oldani ennek a megaminisztériumnak is a vezetését. A bökkenő egyelőre az, hogy Orbán nehezen bírálja felül önmagát, a Kásler leváltása egyet jelentene annak beismerésével, hogy rossz döntést hozott. Márpedig a miniszterelnöki kiskáté egyes számú alapszabálya az, hogy neki mindig igaza van.

Most, mégis hitelt kell adnunk a híresztelésnek, és annak, hogy Orbánnak is elege van Kásler botlásaiból; túl sokat árt a kormányzati renoménak, súgják a kormányfő fülébe azok, akik megkockáztatnak, megkockáztathatnak egy ilyen akciót. Nem sok ilyen személy van. Talán egy sem. De ez már egy másik téma. Most arra kell várni, hogy mit határoz és mikor Kásler Miklóssal kapcsolatban. Ha le is váltja, bizonyosan úgy teszi, hogy azzal ne alázza meg az orvosként bizonyított embert.