Leborulunk Havasi Bertalan életpályája előtt

HírKlikk 2016. december 19. 10:20 2016. dec. 19. 10:20

"Születési idő: 1978. július 9. Iskolák: Pécsi Tudományegyetem (2001; 2004) Nyelvismeret: francia Korábbi munkahelyek: Publikum Rádió (1995-1997), Magyar Nemzet, Duna Televízió (1997-2000), Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (2000-2002), Terror Háza Múzeum (2002), Hír Televízió (2002-2005), FIDESZ (2005-2010), Miniszterelnökség (2010-2015), Miniszterelnöki Kabinetiroda (2015- )"

Ennyit találtam Havasi Bertalanról és ez nem sok. Pedig próbáltam kutatni, keresni, hogy mit tudhat, amitől ő lett a Havasi, aki mindenkit kezel, vagyis inkább lekezel. Leginkább a sajtót és annak képviselőit.

Vagy újságírót, aki nem az - de híjuk mán be ezt a jányt, ne szomorkodjon abban a kávézóban!

Havasi 1978-ban született, akkor volt az argentin foci VB, akkor vertük meg majdnem az argentinokat, ami 98% igaz, de aztán kiállították Nyilasít és Törőcsiket és veszítettünk, és ez a rég múlt emlék is jobban lázba hoz, mint Havasi személye.
1990-ben 12 éves volt, így valószínűleg ő is bekerül, majd a kommunizmus üldözeti közé, de ez még nem biztos.

17 éves korától kettő éven keresztül a pécsi Publikum rádiónál dolgozott, ami szerintem negatív rekorddal is büszkélkedhet, mivel a wikipédia szerint, "A rádió igen kicsiny, mindössze 1 km sugarú vételkörzettel rendelkezik, ráadásul Pécs nemigen sűrűn lakott, ellenben frekventált részén, a belvárosban."
1997-ben, tizenkilenc évesen pedig bekerül az akkor még Fidesz hű Simicska féle Magyar Nemzethez és egyben a Duna televízióhoz. Ez már egy kőkemény minőségi ugrás.

2000-től pedig Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának munkatársa, ez huszonkettő éves korra nem semmi karrier.

Kutakodásaimban, egyetlen olyan interjút találtam, ahol remekül kirajzolódik egy tökéletes pártszolga portréja, ehhez is 2012-ig kellett visszamenni az időben. A HVG riportjában például arról is olvasni, hogy Havasi ereklyeként őrzi, azt a Coca-Colás dobozt, amiből Orbán Viktor ívott Dunaharasztiban.

Ahogy még messzebb megy vissza az időben az ember, hirtelen talál egy Népszavás cikket arról, hogy Havasiné Orbán Máriát 2008-ban a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökének jelölte a Fidesz -KDNP. A hölgy nem más, mint Havasi Bertalan nagynénje és itt jön el a pillanat, amikor nem csak egy pártszolga portréja kezd el kirajzolódni, hanem a Fidesz, rokoni szálakra épülő háttér országa.

...és még mindig van egy újabb adalék.

Havasi Bertalan édesapja Havasi János ezer szállal kötődik a magyar újságíró társadalomhoz. Az eMasa archív oldalán találni egy interjút vele abból az időből (2009), amikor a Magyar Televízió elnöki pozíciójára pályázott szintén Fidesz - KDNP-s támogatással. Szakmai életútja alapján egy ízig-vérig újságíró rajzolódik ki, aki a valódi jobboldali értékek átadására törekedett egész életében.

Amikor ezt a cikket írni kezdtem, akkor az a cél vezérelt, hogy a végén megkérdezzem Havasi Bertalantól, hogy ugyan mikor tart Orbán Viktor Mihály lakossági fórumot, ahol a nép egyszerű gyermekei is feltehetnek kérdéseket.

Most viszont inkább Havasi Jánost kérdezném meg arról, mint egykori újságírót, hogy mi a véleménye arról, ahogy fia elbánt Brüsszelben a Népszabadság volt újságírójával, a sajtótájékoztatóra meghívott Halmai Katalinnal.

Havasi Bertalantól pedig nem kérdeznék semmit, mert teljesen lényegtelen egy olyan ember válasza, akinek nyelve valamikor régen belefúródott Orbán hátsójába és még annyi időre sem húzza ki, hogy levegőt vegyen.