Lecserélik az orosz katonai vezetést

HírKlikk 2022. június 23. 15:37 2022. jún. 23. 15:37

Alekszander Dvornyikov tábornokot áprilisban nevezték ki az ukrajnai hadműveletek főparancsnokává, most azonban úgy tűnik, hogy már le is váltották e tisztségből, és ez azt jelezheti, hogy újabb válság mutatkozik az orosz katonai vezetésben. Dvornyikov különösen tapasztalt katona, egyebek között Szíriában vezetett orosz hadműveleteket. Kinevezésekor azt a megbízást kapta, hogy „javítsa az általános vezetést és az ellenőrzést”. 

A tapasztalt főtiszt a jelek szerint most, alig két hónappal a kinevezése után már el is vesztette magas tisztségét írta a Tagesspiegel. Oleg Marzojev orosz tartalékos tiszt június 21-én kijelentette, hogy Dvornyikov helyére Szergej Szuroviking, az orosz légi és űrhaderő parancsnoka lép majd. 

A Bellingcat elnevezésű, hollandiai székhelyű, független, nemzetközi tényfeltáró újságíró csoport már korábban is jelezte, hogy Putyin Dvornyikov leváltását tervezi. Ennek oka állítólag az, hogy Dvornyikov súlyos alkoholista, és csekély bizalmat élvez a hadseregben. Emellett azonban más lehetséges utódokról és forgatókönyvekről is szólnak értesülések. Az ukrán „Conflict Intelligence Team“ elnevezésű, nyílt forrásokból dolgozó tényfeltáró csoport úgy tudja, hogy Dvornyikov helyére Gennagyij Zsidko, az orosz haderő katonai-politikai igazgatóságának jelenlegi vezetője lép. Egy másik értesülés szerint Andrej Szergyukov ezredes, a légideszantosok parancsnoka kerülhet Dvornyik helyére. 

Az utóbbi lehetőséget azonban a „Háború Tanulmányozása Intézet” (Institute For The Study of War, ISW) igen valószínűtlennek tartja, mert a Kremlhez közelálló források már bejelentették Szergyukov lemondását. Ukrán források június 17-én egyenesen azt jelentették, hogy a Kreml elbocsátotta Szergyukovot rossz teljesítménye miatt, valamint azért, mert Ukrajnában a deszantosoknál különösen nagyok voltak a veszteségek. Az ISW feltételezése szerint a Kreml azon van, hogy az ukrajnai orosz invázió teljes parancsnoki struktúráját radikálisan átalakítja. Erre utalhat az a tisztogatás is, amelyet olyan magas rangú tisztek körében hajtott végre, akiket felelőssé tesz az ukrajnai balsikerekért. Az ISW arra is rámutatott: rendkívül drasztikus lépés főparancsnokok kinevezése és leváltása egy nagyobb harci cselekmény közben. Ez pedig arra utalhat, hogy súlyos válság van az orosz parancsnokságban és a Kreml hadvezetésében – idézte a lap.

 

Forrás: Hírklikk