Legalább 114 szavazóköri delegált hamis nyilatkozatával érték el Vitézyék az újraszámolást

HírKlikk 2024. július 9. 16:20 2024. júl. 9. 16:20

Átlátszó: Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt június 12-én 226 nyilatkozatot adott le az FVB-nek, amelyekkel alátámasztotta kérését, hogy Budapest-szerte számolják újra az érvénytelen szavazatokat. Ezeken szavazatszámláló bizottsági tagok nyilatkoztak arról, hogy a szavazókörükben rosszul számolták az érvénytelen szavazatokat. A június 14-ei újraszámlálás adatai alapján viszont kiderült, hogy a Vitézy Dávid által leadott nyilatkozatok több mint fele – legalább 114 darab – valótlan volt.

Vitézy Dávid június 12-én fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Választási Bizottságnak, melyben azt kérte, hogy egész Budapesten számolják újra az érvénytelennek minősített szavazatokat. Ezt többek között azzal támasztotta alá, hogy fellebbezéséhez csatolt 226 nyilatkozatot, amelyet szavazatszámláló bizottsági tagok írtak alá. Ezekben arról nyilatkoztak a – részben Fidesz által delegált – szavazatszámlálók, hogy a szavazókörükben tévesen érvénytelennek számoltak olyan szavazólapokat, amelyeken (többnyire Szentkirályi Alexandra és) Vitézy Dávid neve mellett is volt X. Azaz Vitézy Dávidnak kevesebb szavazatot számoltak, mint kellett volna.

Még aznap a Nemzeti Választási Bizottság elé került az ügy, ahol a fellebbezés leadása után három órával kezdődő ülésen megvitatták a beadványt. Az NVB fideszes többségű Országgyűlés által választott tagjai, illetve a Fidesz, a KDNP, a Mi Hazánk, a Jobbik és az LMP delegáltjai megszavazták az érvénytelen szavazatok újraszámlálását.

Az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint gyakran egy formanyomtatvány kitöltésével, többnyire szó szerint megegyező szöveggel nyilatkozott úgy a több mint kétszáz szavazatszámláló bizottsági tag a fővárosban, hogy a szavazókörükben érvénytelennek nyilvánították a Vitézy Dávidra és (a szavazólapokról kihúzott) Szentkirályi Alexandrára leadott kettős szavazatokat.

A Vitézyék  indítványának mellékletében szereplő űrlapokról néhol a tanúk is lemaradtak, az sem derül ki mindegyikről, hogy melyik párt delegáltja volt a nyilatkozattévő, de ahol igen, ott a Fideszt nevezik meg. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) mégis mindenféle ellenőrzés nélkül bizonyítékként fogadta el az egy kaptafára készült bejelentéseket, és ezekre alapozta az újraszámolásról szóló döntését.

Az érvénytelen szavazatok újraszámolása június 14-én meg is történt: itt kiderült, hogy bár voltak tévesen érvénytelennek számolt szavazatok, de ezek a választás eredményét nem befolyásolták. 41 szavazatnyi előnnyel Karácsony Gergely maradt a főpolgármester. Az újraszámlálás során megállapított szavazóköri adatok alapján azonban az is kiderült, hogy a Vitézy Dávid által leadott 226 nyilatkozatnak több mint a fele, azaz legalább 114 nyilatkozat biztosan valótlan volt.

A lap olvasója a Kimittud közadatigénylő portálon kérte kiadni a Nemzeti Választási Irodától Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltnek a 2024-es főpolgármester-választás érvénytelen főpolgármesteri szavazatainak újraszámolására vonatkozó beadványát. Ezt anonimizált formában meg is kapta a 226 nyilatkozattal (1. fele2. fele)  együtt.

Adatelemzéséből (PDF) pedig kiderült, hogy legalább 47 olyan nyilatkozat volt, amelyben azt állították a szavazatszámlálók, hogy azokat a szavazólapokat, ahol Vitézy és Szentkirályi neve mellett is volt X, az adott szavazókörben érvénytelennek minősítették – ám az újraszámlálás során kiderült, hogy az adott szavazókörben egyetlen ilyen típusú tévesen érvénytelennek minősített szavazat sem volt.

Emellett legalább 67 olyan nyilatkozat volt, amelyben azt állították, hogy azokat a szavazólapokat, ahol bármely jelölt és Szentkirályi neve mellett is volt X, érvénytelennek minősítették – ám az újraszámlálás során szintén kiderült, hogy az adott szavazókörben egyetlen tévesen érvénytelennek minősített szavazat sem volt. Ezekről pedig a szavazatszámlálóknak tudniuk kellett, amikor aláírták a nyilatkozatokat, hiszen pár nappal azelőtt, a választás éjszakáján ők maguk voltak jelen az egyes szavazókörökben.

Forrás: Átlátszó


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom