Legyenek világversenyek Budapesten!

Föld S. Péter 2020. január 24. 07:46 2020. jan. 24. 07:46

Jó volna, ha Budapesten lenne olimpia, világbajnokság, amennyi nagy verseny csak belefér. Azért volna jó, mert akkor a magyar sportolók hazai közönség előtt mérkőzhetnének meg másokkal az aranyakért, és nemes küzdelemben győzhetnének. Az egész világ láthatná, hogy mi, magyarok, milyen jók és tehetségesek vagyunk. Rendezésben, versenyzésben, mindenben.

Csak előbb még meg kellene oldani néhány problémát. Nem nagy dolgokra gondolok, csakis olyanokra, amelyek könnyen orvosolhatók. Mindössze sok pénz kell hozzá, és még több idő. De mindenekelőtt, elhatározás. Szerény számításaim szerint, ha most elkezdenénk, mondjuk, legkésőbb holnap reggel 8 órakor, néhány röpke évtized alatt végezhetnénk vele.

Jó lenne például megszüntetni a szegénységet. Vagy legalábbis, jelentősen mérsékelni. Lehetőség szerint, a gyerekek nyomorát szüntetném meg először, utána a felnőttekét. Mert szívszorító, elkeserítő és főként megengedhetetlen, hogy ma Magyarországon gyerekek ezrei éhesen mennek iskolába. Az sem elfogadható, hogy télen sokan fáznak, és az utcán, vagy épp a saját lakásukban fagynak meg.

Még az olimpia és a többi nagy verseny megrendezése előtt kellene költeni valamennyit az oktatásra. Nem keveset, sokat. Mert a tudás tényleg fontos. Magyarország és az itt élő emberek jövője attól függ, hogy a ma nemzedéke mit és hogyan tanul, képes lesz-e lépést tartani a világgal, megfelelni az egyre növekvő kihívásoknak.

Aztán, az oktatás után az egészségügyet is rendbe kellene tenni. Hogy a kórházakban legyen elég orvos és ápoló, kötszer, gyógyszer és ágynemű. Ne maradjanak el műtétek pénz- és szakemberhiány miatt, s ne csak papíron, de a valóságban is rövidüljenek az elviselhetetlenül hosszú várólisták.

Ha ez is megvan, ide nekünk a nagy világversenyeket! Már amennyiben a korrupcióval is kezdtek valamit, akiknek ez lenne a dolguk. Hogy ne lehessen lopni, de legalábbis, következmények nélkül semmiképp. Hogy az erre hivatott illetékesek ne pártolják, hanem üldözzék a bűnt.

Legyen minél több nagy verseny Budapesten! De csak akkor, ha már nem kell azt gondolnunk, hogy a hatalom urai azért akarják a versenyeket, hogy többet tudjanak lopni.