Lehet Más a Puzsér

Föld S. Péter 2019. április 9. 07:27 2019. ápr. 9. 07:27

Budapesten most úgy tűnik, hogy a Puzsér-helyzet fokozódik. De ez csak a látszat, mert annak ellenére, hogy Puzsér Róbert bejelentette. hogy visszalép az előválasztástól, és ezzel a saját támogatóit, az LMP-t és a Jobbikot is meglepte, azt kell mondanunk, hogy semmi olyan nem történt, ami lényeges volna az őszi főpolgármester-választás szempontjából.

Puzsér Róbert, a hangosan beszélő publicista kihozta magából, amit lehetett, mindent megtett, amit megtehetett, ám az ő képességei és lehetőségei is végesek. Ennyi volt benne, mint politikai termékben, tiszteletet érdemlő módon kihozta magából a maximumot: 15 percig híres lett, róla beszélt az ország, de a történet innentől kezdve nem róla szól.

Puzsér valójában nem is akart főpolgármester lenni, már amikor először fölmerült a neve, közölte, hogy esélytelen Tarlós Istvánnal szemben. A Sétáló Budapest programja amúgy szépen hangzik, de maga Puzsér közölte a nyilvánossággal, hogy ez valójában csak egy szimpatikus elképzelés, ő ehhez nem tud semmit hozzátenni, ő csak kitalálja, hogy ne legyenek autók Budapest belvárosában, legyen sok fa és tiszta a levegő, a többit pedig dolgozzák ki a szakemberek. (Mi meg innen az íróasztal mellől, kitaláljuk, hogy mindenki legyen jó, becsületes, nem mellesleg szép is, a többit rábízzuk azokra, akiknek ez a dolguk.)

A baloldali ellenzéknek nincs dolga Puzsérral. Az a helyzet, ami most van, az nem az ő problémájuk, hanem Puzséré és azoké a pártoké, akiknek a jelöltje volt, vagy valamennyire még most is az. A baloldali ellenzéknek mostantól az a feladata a főpolgármester-választással kapcsolatban, hogy Karácsony Gergelyt minél jobb helyzetbe hozzák, felkészítsék mind szakmailag, mind stratégiailag, a szimpatizánsoknak pedig elmagyarázzák, hogy Karácsony az ő jelöltjük, nincs nála jobb, aki mást mond, az hazudik és festi magát.

Ez a feladat, ami nem könnyű, de nem is megoldhatatlan.

Puzsérral pedig mostantól fölösleges foglalkozni: nyilván elvisz majd pár szavazatot az indulásával, de jó esetben ez a pár szavazat nem fog hiányozni ahhoz, hogy Karácsony Gergely legyőzze Tarlós Istvánt, a Fidesz fővárosi helytartóját.