Lejárt a Magyarországon elérhető Covid-vakcinák felhasználhatósága

HírKlikk 2024. szeptember 3. 08:25 2024. szept. 3. 08:25

A hazánkban jelenleg elérhető Covid-vakcinák felhasználhatósága augusztus végén lejárt – erősítette meg a Telexnek a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Az NNGYK válasza szerint már dolgoznak az újabb adagok beszerzésén, és ezek a legfrissebb változatból fognak érkezni, de azt nem árulták el, hogy mikor és mennyi.

Az NNGYK a Telex kérdésére azt írta, már dolgoznak az újabb adagok beszerzésén. A Covid-vakcinák esetében mostanra az influenzaoltáséhoz hasonló gyakorlat alakult ki: minden évben az épp leginkább terjedő variánshoz igazítják az oltóanyagot, hogy az minél erősebb és naprakészebb védelmet biztosítson. Tavaly a Moderna Spikevax nevű vakcinájának akkori legfrissebb típusa, az XBB.1.5 variánshoz igazított változat érkezett Magyarországra, amelyet az év szeptemberében engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve hivatalosan az EMA javaslatára az Európai Bizottság. Idén már újabb variánsok dominálnak, így az egészségügyi hatóságok előírása szerint a gyártók is újabb vakcinaváltozatokat fejlesztettek.

A lap azt is megkérdezte az NNGYK-től, hogy ha terveznek újabb vakcinabeszerzést, akkor milyen típust és milyen mennyiségben. A típusról annyit ugyan elárultak, hogy JN.1-hez adaptált vakcinát vennének, de azt nem, hogy melyik gyártótól. Ez azonban az előzmények ismeretében kikövetkeztethető. Egyrészt a Novavax Covid-vakcinájából Magyarország még sosem vásárolt. Másrészt a korábbi évek hazai oltási kampányának gerincét adó Pfizer–BioNTech-vakcina gyártói még tavaly januárban beperelték a magyar kormányt, amiért az nem akar fizetni a szerződésben rögzített 3 millió adag vakcináért. Harmadrészt már a tavaly év végi körben is a Modernától rendelt az NNGYK, így valószínűsíthetően ezúttal is így lesz.

Azt viszont nem árulták el, hogy mennyit. Válaszukban erről csak annyit írtak: „A vakcina mennyiségét az előző évek fogyási mutatóit, valamint a kockázati csoportba tartozók számát is figyelembe véve határoztuk meg, ami biztosítja a lakosság védelmét.” Azt sem tudni egyelőre, hogy mikor érkezhet az új vakcina: „A kormány továbbra is ingyenesen, központi úton fogja biztosítani a lakosság számára a COVID-19 elleni oltóanyagot. A vakcina hazai elérhetőségéről, amikortól a lakosság az oltóhelyeken kérheti az oltást, az NNGYK időben tájékoztatást ad.”

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom