Lemondott a színművészeti vezetése és szenátusa

HírKlikk 2020. augusztus 31. 15:05 2020. aug. 31. 15:05

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa a mai napon rendkívüli sajtótájékoztató keretében jelentette be: tekintettel arra, hogy az egyetemi autonómia összes garanciája elveszett, a vezetőség összes tagja lemond posztjáról. Az egyetem vezetői oktatói pozíciójukat megtartják, hallgatóikat nem hagyják cserben – olvasható az egyetem honlapján.

-A mai nap nemcsak azért különleges, mert lezárunk egy igen küzdelmes és váratlan helyzetek sorát előidéző folyamatot, hanem azért is, mert az intézmény sokat látott történetében új korszak kezdődik, hiszen magánegyetemmé válik. Úgy gondoltuk, hogy ezt a napot egy rendezvénysorozattal tesszük emlékezetessé. Sok mindent tettünk annak érdekében, hogy tájékoztassuk a nyilvánosságot, mi történt az utóbbi időben az egyetem körül, hogy mivel szembesültünk, igyekeztünk maximálisan transzparens módon eljárni. Sajtótájékoztatót eddig nem tartottunk, most erre is sor kerül. Ilyen felállásban ez az utolsó sajtótájékoztatónk – kezdte szavait Gáspár Máté, aki a sajtótájékoztató moderátoraként és az SZFE távozó tanáraként volt jelen.

Upor László, az SZFE rektorhelyettese elmondta:

Büszkeségünk, hogy a vádakkal ellentétben az egyetem változik és fejlődik, idén például elindul a videójáték tervező szak az SZFE-n. Ezért arra gondoltunk Novák Eszterrel (az egyetem rektorhelyettesével), hogy legyen játékos ez a sajtótájékoztató, képzeljük el az utóbbi hónapok eseményét, mint egy videójátékot. De rájöttünk, hogy ez lehetetlen. Nem azért, mert nincs hozzá kedvünk, hanem azért, mert a játék két alapfeltétele nem teljesül: az, hogy a játékosok birtokában legyenek a játékhoz szükséges megfelelő információknak és hogy legyen választásuk. Olyannyira nem volt választásunk, hogy az egyetemet érintő döntésekről szinte kivétel nélkül csak közvetve, a sajtóból értesültünk, például arról, hogy benyújtották az egyetem működéséről szóló módosítási javaslatot, hogy az egyetem szó kimaradt a modellváltás során létrejövő alapítvány nevéből, nem értesültünk a kurátorok és a felügyelő bizottság névsoráról és az alapokmányokról sem, amelyek meghatározzák, hogy szeptember elsejétől miként kell működnie az intézménynek – tette hozzá Upor László.

-A vezetőség határozott lépésre kényszerült. tekintettel arra, hogy minden értelmes és alapvető jogkörétől megfosztották, tekintettel arra, hogy vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatná fenn az önálló vezetés látszatát, tekintettel arra, hogy az egyetem életét a feje fölött szabályozzák kénytelen a vezetői pozíciókról lemondani – fogalmazott a rektorhelyettes.

Az új tulajdonos szándékai szerint, szeptember elsejétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé

  •  nem dönthet saját működési szabályzatáról;
  •  nem szólhat bele a költségvetésbe;
  •  nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét;
  •  nem választhatja meg az egyetem rektorát;
  •  nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.
Forrás: Hírklikk