Lendvai Pál: Szlovákia már megint kiszámíthatatlan politikailag

HírKlikk 2023. szeptember 19. 19:15 2023. szept. 19. 19:15

Szlovákia nem most először tekinthető politikailag teljesen kiszámíthatatlannak a függetlenné válása óta eltelt 30 évben: ki gondolta volna, hogy Jan Kuciak tényfeltáró újságíró és jegyese meggyilkolása nyomán tömegtüntetésekkel megbuktatott Robert Ficó indul a legnagyobb eséllyel a szeptember 30-i választáson, mégpedig egyre radikálisabb, idegengyűlölő és oroszbarát vonallal – írja a liberális bécsi lapban Lendvai Pál.

Lendvai személyesen ismert többet is a vezető szlovák politikusok közül, így Vladimír Mečiar (1990–1991, 1992–1998), Mikuláš Dzurinda (1998–2006) és Robert Fico (2006–2010, 2012–2018) kormányfőket, és ezért rá akar mutatni a személyiségek paradox szerepére a szlovák politika kiszámíthatatlanságában – olvasható a Der Standard-ban.

A nacionalista Vladimír Mečiar vezényelte le a békés elválást Csehországtól, ami éles ellentétben állt a jugoszláviai tragédiával, de a kezdeti népszerűsége után a korrupció és a botrányok mocsarába vezette az országot. Mikuláš Dzurinda kormányfő és Ivan Mikloš pénzügyminiszter volt a két legtehetségesebb konzervatív-liberális politikus, ők nyitották meg az EU- és NATO-csatlakozás útját, ám nemzetközileg is elismert gazdasági sikereiket végül az ő kormányuk idején is korrupciós botrányok árnyékolták be.

A kétségtelenül legtrükkösebb, és minden hájjal megkent taktikus az 59 éves Robert Fico, aki háromszor is győzelemre vezette az általa alapított – és az Európai Szociáldemokrata Párthoz tartozó – Smer (Irány) pártot. Fico önmagát „pragmatikus szociáldemokratának” minősíti, és a hatalom megtartása érdekében kész a legsötétebb nacionalistákkal is koalícióra lépni. Többször újra kitalálta önmagát, Most egyre radikálisabb, idegenellenes, oroszbarát és egyben baloldali populista megnyilvánulásokkal igyekszik a széttöredezett pártterepen visszatérni a hatalomba.   

Ugyanakkor Szlovákia nem Magyarország, és Fico nem Orbán Viktor, aki rendelkezik a győztes mítoszával. A Smer az utóbbi két választáson sok szavazatot vesztett, és Peter Pellegrini, aki Fico után volt miniszterelnök (2018-2020), sokkal mérsékeltebb listával indul.

Zuzana Čaputová államfő az általa május közepén kinevezett szakértői kormány élére Ľudovít Ódort, a nemzeti bank magyar származású alelnökélt állította, ami elképzelhetetlen lenne Romániában, vagy Szerbiában, ahol szintén magyar kisebbségek élnek. Ez a Magyarországon „történelmi eseménynek” tekintett döntés egyébként éppen úgy hozzá tartozik Szlovákia komplex képéhez, mint az, hogy a Putyin-barát Fico nyíltan támogatja az Orbán-rezsimet – írta Lendvai.       



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom