Lengyel László: Orbán Viktornak nincs helye a nyugati asztalnál

HírKlikk 2022. november 28. 05:40 2022. nov. 28. 05:40

Magyarország elszigetelődött. Miniszterelnöke és külügyminisztere szoros orosz kapcsolataik miatt biztonsági kockázatot jelentenek a NATO-ban, az Európai Unióban és a visegrádi együttműködésben –írja a Népszava hétvégi mellékletében megjelent dolgozatában Lengyel László közgazdász-politológus.

Lengyel László szerint az orosz-ukrán háború időszakában Magyarország nem együttműködő szövetséges, nem segítő közvetítő, hanem vétófenyegetéseivel állandó akadályozója az együtt döntésnek.

„Azzal, hogy a Fidesz kizáródott az Európai Néppártból és nem tagja egyetlen frakciónak sem, a miniszterelnök-pártelnök nem vehet részt az Európai Tanács döntéseinek előkészítésében. Orbán Viktornak nincs helye a nyugati asztalnál.”

Meddig kormányozható úgy Magyarország, hogy vezetője politikai, gazdasági és katonai válság idején el nem fogadott személy a szorossá váló nyugati együttműködésben? – teszi fel a kérdést.

A másik lehetséges tárgyaló, az MNB elnöke. A szerző szerint Matolcsy Györgynek kinevezése óta nincs érvényes kapcsolata az EKB, a FED és a nemzetközi pénzügyi intézmények vezetőivel.

„A magyar állam egészét, intézményeit és szabályrendszerét behálózzák a hatalmon lévők magánérdekei és érdekeltségei. Mivel az intézményeket és a szabályokat a jövőben is a maguk érdekei szerint használják, félő, hogy az EU végre elinduló, minden jogállamot számonkérő kísérlete a rendszer egészének megkérdőjelezése nélkül, sikertelen marad.”

Lengyel László szerint ezért az európai pénzek csökkentése, felfüggesztése mellett/helyett célszerű lenne a társadalmat nem, de a rendszer képviselőit érintő európai/amerikai Magnyickij-törvény alkalmazása (számlák befagyasztása, villáik, jachtjaik lefoglalása stb.) a rendszer oligarchái – Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és mások – ellen. Szerinte az EU és/vagy az USA e döntéseivel szemben nem lehetne hivatkozni a magyar nemzet, az állam érdekére, s világos üzenet lenne a magyar választók számára, hogy valódi ellenségei, a válság okozói, nem Brüsszelben vagy Washingtonban, hanem magyarországi kastélyokban ülnek.

A teljes írás ide kattintva olvasható.