Lengyelország nem következmények nélküli ország

NVZS 2019. augusztus 9. 09:25 2019. aug. 9. 09:25

Hivatalosan ma távozik posztjáról Marek Kuchciński a lengyel alsóház elnöke – nem önként, hanem kényszerből: a közvélemény követelte ki a lemondását, miután nyilvánosságra került, hogy családtagjait, esetenként párttársait is utaztatta állami repülőgépen, amit ő maga többször magáncélra is igénybe vett. Nálunk ilyen eset nem fordulhat elő: igaz, nálunk nem a Parlament elnöke utazgat a világban – magáncélból is – nem kormányépnek nevezett kormánygépen, illetve ha éppen nem azon, akkor oligarchák magángépein.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusa szerint semmi rosszat nem követett el, joga volt ehhez, de mint mondta, meghajol az emberek akarata előtt. Az azonban kétséges, hogy ezt valóban így is gondolja a politikus, aki – emberein keresztül először még tagadta, hogy ilyen eset egyáltalán előfordult volna. Utóbb azonban Kuchciński már bocsánatot kért azoktól, akiket esetleg megbántott, s ezen is túlmenve az ügy kirobbanása után fizetett az utakért. Pontosabban: különféle szervezeteknek adományként már adott 15 ezer Zlotyt (1 102 627  forint) a családja VIP-utaztatásáért és bejelentette, hogy további 28 ezer Zlotyt (2 058 237 forint) fizet azután az út után, amelyen a felesége nélküle utazott az állami repülőgépen.

Kuchciński lemondását egyébként egy friss közvéleménykutatás szerint az emberek kétharmada követelte, s a nagyobb politikai botrány elkerülése érdekében áldozhatta őt fel a pártja, amelynek az októberi választások előtt nem hiányzott egy ilyen korrupciós botrány.

Pártjának elnöke, Jarosław Kaczyński (PiS) közölte, hogy felülvizsgálják az állami repülőgép használatának szabályait, azt, hogy ki jogosult és ki nem igénybe venni azt, továbbá, hogy milyen célból és alkalmakkor lehet használni.

Magyarország más úton jár

Magyarországon ilyen nem fordult még elő. Pedig Orbán Viktor maga is előszeretettel utazik kormánygépnek nem nevezett kormánygépen, illetve vesz igénybe magángépeket utazásai során.

Az Átlátszó göngyölítette fel például, hogy Orbán tavaly július 25-én a 17 milliárd forint értékű, Bombardier Global 6000 típusú, OE-LEM lajstromjelű osztrák magánrepülőgéppel utazott a Vidi bulgáriai meccsére. Letagadni nem lehetett, mert lefényképezték, ahogy hazafele kiszállt a gépből Ferihegyen, s amikor a parlamentben nekiszegezték a kérdést, a következőket bírta mondani: „Harminc éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!”

Ahogy korábban írtuk: Orbán Viktor magánemberek tulajdonában lévő repülőgépeket használt különböző utazásaihoz. Leggyakrabban a kötélbarátjának nevezett Garancsi István gépével repkedett a miniszterelnök, de ült már a Csányi Sándor OTP-vezér tulajdonolta gép fedélzetén is. Ezeknek az utazásoknak a költségeit gondosan titkolják a közvélemény előtt.

De még az sem átlátszó és tiszta, amikor a nem kormánygépnek nevezett kormánygépen, a Honvédség által beszerzett és fenntartott két luxusgép egyikét veszi igénye, még akár hivatalos utakra is.

Az Átlátszó fedte fel azt például, hogy Orbán tavaly novemberben a híres milánói operaházban, a Scalában járt a feleségével. Arról sem a Facebook-oldalán, sem a sajtófőnökén keresztül nem közölt információkat, hogy mivel utazott az olaszországi városba. Érdekes módon azonban Milánóba repült aznap a honvédség egyik repülőgépe is, amivel Orbán korábban már többször utazott hivatalos látogatásokra.

Az Átlátszó összefoglalójánál jobban nem lehet bemutatni a helyzetet: Magyarország miniszterelnöke számára 2018 a repülés éve volt. Utazott a Mészáros Lőrincék által használt osztrák magángéppel Vidi-meccsre, az OTP magánrepülőjével Berlinbe, a Magyar Honvédség csapatszállítóival számos helyre, és egy titokban vásárolt honvédségi business jettel szilveszterkor Brazíliába. Orbán Viktor gyakori repülőútjainak költségeit következetesen titkolják: a hivatalos állami látogatások esetében nem közlik, hogy ezek mennyibe kerülnek a magyar adófizetőknek, a meccsnézős magánutakról pedig csak találgatni lehet, hogy pontosan kiktől, és milyen értékű ajándékokat fogad el a miniszterelnök, amikor milliárdos üzletemberek luxusrepülőgépeivel közlekedik.

Hiába lengyel-magyar két jó barát, hiába menetel sok tekintetben Orbán és Kaczyński egyirányba, hiába a Fidesz-PiS egyetértése sok-sok kérdésben – a korrupció – legalábbis, ha kiderül – a lengyeleknél a jelek szerint nem marad következmények nélkül. Nálunk legfeljebb a korrumpálódottak által megeresztett vállvonogatást eredményez egy-egy lebukás.

U.I.: És igen, nálunk is lesznek választások októberben...