Levélben követelik, hogy rúgják ki a Fideszt a néppártból

HírKlikk 2020. április 9. 13:20 2020. ápr. 9. 13:20

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójában helyet foglaló 27 nemzeti delegációból 14 támogatja a fideszes EP-képviselők eltávolítását a politikai csoportból. Az erről szóló levelüket szerda este küldték el Manfred Weber frakcióvezetőnek.

A Népszava cikke szerint, a kezdeményezők a 187 fős frakció 68 tagját képviselik. Köztük van a lengyel ellenzéki Polgári Platform 17 EP-képviselője, akik a németek után, a második legnépesebb nemzeti küldöttséget alkotják. Rajtuk kívül belga, cseh, dán, észt, holland, ír, litván, luxemburgi, máltai, portugál, svéd és szlovák konzervatív, illetve kereszténydemokrata pártok EP-s vezetői írták alá a levelet. A lap parlamenti forrásai szerint, a görög EPP-sek delegációvezetője egy Webernek írt külön levélben fogalmazott meg hasonló követelést. Velük együtt 15 nemzeti küldöttség 76 tagja támogatja a fideszesek de facto kizárására irányuló indítványt.

A szabályzat szerint, a Néppárt parlamenti csoportja csak egyes képviselők tagságát szüntetheti meg, nemzeti delegációkét nem. Felfüggesztés lehetőségét nem tartalmazzák az előírások. A Fidesz-küldöttség 13 tagjáról külön-külön kellene szavaznia a politikai csoportnak, ha a vezetőség előterjesztené a kizárásukról szóló javaslatot. A jóváhagyáshoz a leadott szavazatok kétharmada szükséges, de ez nem feltétlenül a frakció túlnyomó többsége, mivel a döntés akkor érvényes, ha a tagok legalább fele részt vesz a szavazáson. Az EPP-sek a koronavírus járvány lecsengése után tartják reálisnak, hogy napirendre tűzzék a magyarok felfüggesztésére vonatkozó követelést.

A levélben a 14 küldöttségvezető sürgeti Manfred Webert, hogy vonja le a szükséges következtetést az európai értékek és az EPP alapértékei elleni újabb (magyaországi) támadásokból. Kifejtik, hogy a néppárt EP-frakciójának világos álláspontot kell elfoglalnia, aminek legalábbis tükröznie kell a pártcsaládnak a szervezet alapértékeinek tiszteletben tartásához kötött döntését. Az ernyőszervezet tavaly márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát. Határozata azonban nem vonatkozik a magyar párt európai parlamenti képviselőire, akik továbbra is az EPP frakciójában foglalnak helyet.

A levél kézbesítésének napján, az EPP lengyel elnöke, Donald Tusk a Twitteren üzent a Fidesznek, de ezúttal nem nevezte meg a bejegyzése címzettjét: „Ha egy kormány cenzúrával, rendeletekkel és büntetéssel próbál küzdeni a járvány ellen, akkor a demokráciát zárja karanténba hosszú időre. Az embereknek több szájmaszkra és lélegeztetőgépre van szükségük, nem a hatóságoknak biztosított többlethatalomra" – írta. 

Forrás: Népszava