Lukasenka koncentrációs táborrá alakította Fehéroroszországot

HírKlikk 2020. november 21. 13:50 2020. nov. 21. 13:50

Ezt Szvetlana Alekszijevics, a Nobel-díjas fehérorosz írónő mondta. Ő két hónapja menekült el a diktatúrából.

Szvetlana Alekszijevics két hónapja hagyta el Fehéroroszországot. Korábban részt vett a Lukasenka elnökkel szembeni szervezkedésben, tagja volt a Nemzeti Egyeztető Tanácsnak, amelynek tagjai közül mindenki börtönbe került, külföldre menekült vagy eltűnt. 

Alekszijevics maga is veszélyben volt, nagykövetek is védték a házát, hogy ne hurcolják el a rezsim emberei. Az író most interjút adott a Spiegelnek, amiből kiderül, hogy nem is tér vissza az országba, amíg Lukasenka nem távozik a hatalomból – vette észre a 444.

Alekszijevics szerint hibrid polgárháború zajlik Fehéroroszországban, ahol maszkos, a rezsim által felbérelt emberek véletlenszerűen fogják el a járókelőket az utcán. Szerinte Lukasenka támogatói is teljesen normális emberek, akik talán félelemből állnak ki mellette. Az író azt mondta, őt is megdöbbentette, milyen gyorsan élesztette újra a rezsim a sztálinista módszereket. Szerinte nyugaton nem értik a helyzetet, fogalmuk sincs, hogy a túlzsúfolt börtönökben úgy kínozzák a foglyokat, hogy napokon át állva kell aludniuk. 

„Lukasenka koncentrációs táborrá alakította az országot. És azt kell mondanom: ezzel szemben nem elég szankciókat hozni.” Szerinte ki kellene zárni Fehéroroszországot a nemzetközi bankrendszerből, és az olajiparon keresztül is meg lehetne roppantani a gazdaságot. 

Forrás: 444.hu