Lula le tudta győzni az Orbánéhoz hasonló politikát folytató Bolsonarot

Sas István 2022. október 31. 15:00 2022. okt. 31. 15:00

A jelek szerint a szélsőjobboldali, populista politika, a gyűlöletet szító, államilag finanszírozott propaganda, az ellenfelek lejáratását szolgáló hazugságok nem mindenütt sikeresek. Brazíliában Bolsonarot nem választották újra, a baloldali Lula lesz az elnök.

A szavazatok 100 százalékos feldolgozottsága alapján Lula a szavazatok 50,9 százalékát kapta, míg Orbán haverja, Jair Bolsonaro 49,1 százalékot. Ez szoros eredménynek látszik, de fontos tudni, hogy Lula 2,1 millió szavazattal kapott többet.

A brazil O Globo portál szerint Lula a hívei előtt mondott beszédében kiemelte, hogy ez a brazil nép és a demokrácia sikere. „Legyőztük a tekintélyuralmat és a fasizmust, a demokrácia visszatért. A szabadság visszatért Brazíliába. A nép újra tud mosolyogni." Lula azt mondta, hogy az egyik legsürgősebb feladata megszüntetni az éhezést. Nem lehet normálisnak tekinteni, hogy az országban férfiak, nők és gyermekek milliói nem tudnak eleget enni.   

Vele ellentétben, Bolsonaro nem tartott beszédet, arra hivatkozva elvonult, hogy aludnia kell. 

Lula szegény gyerekből lett sikeres elnök

Luiz Inácio Lula da Silva, becenevén Lula szegény gyerekként, cipőpucolóként nőtt fel, aztán gyári munkásként dolgozott. Fiatalon a foci jobban érdekelte, mint a politika, de aztán a baloldal befolyásos politikusa lett. A munkások, a szegények ezért is támogatják, de ennél is fontosabb, hogy amikor 2003 és 2010 között elnök volt, rendkívül népszerű lett, mivel a gazdaság gyorsan fejlődött és sokat tett a szegények felzárkóztatásáért, a társadalmi különbségek csökkentéséért. Fontos szerepe volt a G20-ak, valamint a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS csoport létrehozásában.

Aztán sok társával együtt megvádolták korrupcióval, több mint húsz hónapot töltött börtönben. A nyomozást sokan – köztük Lula is – politikai boszorkányüldözésnek tartották. Elsőfokú ítéletére tett fellebbezését elutasították, és ezzel 2018-ban kizárták az elnökválasztási versenyből. Végül azonban felmentették, mert kiderült, hogy az őt elítélő bíró elfogult volt.

Bolsonaro megosztó, szélsőséges politikus

Jair Bolsonaro katonatisztként folyamatosan dicsérte a 1964-es katonai puccsot, amelyet 21 év katonai diktatúra követett. Tagadja a globális felmelegedést, ezért és a földbirtokosok támogatásáért cserébe nem akadályozta az amazonasi esőerdő irtását. A jogvédő szervezetek és a brazíliai őslakosok emberiség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolják. Vírustagadóként a járvány alatt sokáig nem támogatta az oltásokat és a korlátozásokat. Brazíliában ezért nagyon sok halottja van a rendkívül súlyos járványnak. 

A jogállam és a szabad sajtó fokozatos leépítésében Bolsonaronak nem sikerült annyit elérnie, mint Orbán Viktornak. Ez neki nehezebb is volt, mivel Brazília szövetségi állam, és tagállamainak vezetői döntenek sok fontos helyi ügyben. A választási rendszert sem alakították át úgy, mint Magyarországon. Bolsonaro bukása remélhetőleg hatással lesz a szélsőjobboldal nemzetközi szerepére, még az őt támogató magyar kormányfő helyzetére is. 

 

Forrás: Hírklikk