Luxuskurvák a Zeneakadémián

Föld S. Péter 2019. október 22. 09:00 2019. okt. 22. 09:00

Ha csak nem változik a program, akkor már szinte majdnem biztos, hogy a Zeneakadémián mond beszédet Orbán Viktor október 23-án. Volt néhány nap, amikor kétségek között voltunk kénytelenek hánykolódni, mert úgy tűnt, hogy a miniszterelnök halaszthatatlan és bokros teendői miatt kihagyja az idei megemlékezést. Ám szerencsére minden jól alakult, és a meghívott notabilitások meghallgathatják, hogy örök és megbonthatatlan vezérüknek mi jut az eszébe a hatvanhárom évvel ezelőtti történésekről.

Korábban az utcán mondott ünnepi beszédet Orbán Viktor, ami nagyon is helyénvaló volt a részéről. A forradalmak többnyire az utcán szoktak lezajlani, nem gondosan megválogatott közönség előtt, s ennek megfelelően Orbán is az utcán beszélt a néphez. Elsősorban persze az ő népéhez, mely halmaz nem tévesztendő össze a magyar lakosság egészével. A hétfői parlamenti ülésen is megmondta az önkormányzati választás kapcsán: ők hajlandók együttműködni azokkal, akik velük együtt az országépítésben gondolkodnak. A többiek nem érdekesek, mehetnek a levesbe.

Együttműködni persze jó dolog, ez viszi előre a világot, ám kérdés, hogy ki mit ért együttműködésen. Ha valaki, teszem azt Orbán, azt gondolja erről, hogy az együttműködés azt jelenti, hogy neki és a Fidesznek mindenben igaza van, és a lopás nem bűn, hanem a barátok, családtagok és csókosok helyzetbe hozása, akkor azzal nem lehet mit kezdeni.

Most tehát nem az utcán beszél Orbán, nem a Terror Plázának nevezett Terror Háza előtt, mert minden nyílt terep veszélyes lehet a számára. A testi épségét is féltik, ám az őt védő marcona urak ennél is jobban tartanak attól, hogy a Kedves Vezetőt lelki atrocitás éri. Bekiabálnak neki, elküldik melegebb éghajlatra, esetleg kórusban megismétlik, amit az egykori jó barát, Simicska Lajos mondott róla.

Ezért beszél Orbán egy zárt, elegáns helyen, ahová csak az arra érdemesek juthatnak be. Megtiszteltetés lesz a meghívás, s megmérettetés is egyben. Értékmérő: hogy Orbán kikkel számol a jövőben és kikkel nem. Ennek megfelelően méregetik majd egymást a megjelent decens hölgyek és utak, nézik, ki jött (jöhetett) el, és ki az, aki a jelek szerint kiesett a pikszisből. És feltehetőleg a környező utcákat hermetikusan lezárják, talán még a csatornafedeleket is lehegesztik, ahogyan az Putyin, vagy valamely más diktátor látogatásakor szokás Magyarországon.

Az nem valószínű, hogy Borkai Zsoltot, a szex- és korrupciós botrányba keveredett győri polgármestert meghívják. A Fidesz már szabadulni szeretne Borkaitól, ha lehet, még az emlékét is kiirtják: ilyen nevű ember nem volt, nincs és nem is fog vanni.

A horvátországi luxusjachton az urakat szórakoztató luxusprostik szellemisége azonban ott lesz majd október 23-án a Zeneakadémián.