Ma este repül utoljára az Alitalia

HírKlikk 2021. október 14. 13:35 2021. okt. 14. 13:35

Este tizenegy körül fog landolni a Szardínia szigetének fővárosából, Cagliariból induló járat Rómában, és minden jel szerint ez lesz az olasz légitársaság, az Alitalia utolsó útja.

Az Alitalia 75 év után szűnik meg. Létrejöttekor a második világháború után felívelő olasz gazdaság és a la dolce vita hangulat szimbóluma volt, írja a vállalatról a 444 a Wall Street Journal üzleti nekrológját idézve. Az olasz légitársaság számára a végső csapást a koronavírus-járvány vitte be, de már előtte is számos problémával küzdöttek.

A hatvanas években még Európa harmadik legnagyobb légitársasága volt, de a kétezres évekre egyre súlyosabb gondok ütötték fel a fejüket, és a vállalat 2017 óta csak az olasz állam közbenjárásának köszönhetően nem ment még csődbe. A légitársaság az elmúlt két évtizedben folyamatosan veszteséget termelt, közben pedig állandóan sztrájkok akadályozták a működését. Becslések szerint 2008 óta összesen 10 milliárd euróval segítették ki a vállalatot, de hiába.

Az elemzések szerint az Alitalia egyik fő problémája az volt, hogy soha nem tudtak érdemben alkalmazkodni a légiközlekedés deregulációjához, ami a nagy társaságok és a fapadosok létrejöttéhez vezetett. Ráadásul az egyre gyorsabbá váló olasz vonatok is folyamatosan vitték el a belföldi utasokat előlük.

Az állam átveszi az Alitalia eszközparkjának egy részét, például 52 repülőgépet is – és 720 millió eurós állami befektetéssel elindul pénteken a tisztán állami tulajdonú Italia Trasporto Aereo (ITA). Az új vállalat 2800 alkalmazottat átvesz az Alitaliától, de a megszűnő cég 10800 dolgozója utcára kerül. Ezért az elmúlt hetekben egymást érték a tüntetések Rómában.

Forrás: 444.hu