Ma Magyarországon a pedagógusok őrzik a civil kurázsi lángját

Millei Ilona 2022. február 28. 18:35 2022. feb. 28. 18:35

A civil kurázsi fellegvárai hazánkban továbbra is az iskolák, lángjának őrzői a sztrájkjogért kiálló a pedagógusok. Ma szakszolgálati dolgozók, óvónők, közép-és általános iskolák pedagógusai léptek akcióba, és fölsorakozott melléjük egy egyházi intézmény is. Nyilatkozataikban megjelenik az engedetlenség oka is: a rendkívül alacsony bérek mellett, az összeomló közoktatás, és az, hogy hisznek a demokráciára nevelés fontosságában.

A pedagógusok polgári engedetlenségi mozgalmához ma csatlakozott a XIII. Kerületi Önkormányzat Egyesített Óvodájának 132 óvodapedagógusa. Nyilatkozatukban így indokoltak: „Hiszünk a demokráciára való nevelésben. Ezért ezzel a cselekedetünkkel is példát szeretnénk mutatni, s kérünk mindenkit, hogy az oktatás-nevelés ügyének nemzetstratégiai kérdésében támogassa a pedagógustársadalom törekvéseinek megvalósulását!”

Polgári engedetlenségbe kezdtek a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium Kincskereső Tagiskolájának pedagógusai és nevelési-oktatási munkát segítő alkalmazottai, a budapesti Kandó Téri Általános Iskola tanárai.

Beálltak a sorba az újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai is, ők arra hivatkoztak: „Ma bár nem fogunk könyvet a kezünkben, nem adminisztrálunk a Krétában, és nem megyünk be az osztálytermekbe, nagyobb leckét adunk demokráciából diákjainknak, mint ezer könyv, vagy tízezer tanóra. A mai napon példát mutatunk bátorságból, függetlenségből, hazafiságból, hogy a jövő zálogai is bátran állhassanak majd ki magukért, ha szükségesnek érzik. A mi kezünkben a lehetőség, hogy változtassunk a sorsunkon! A mi kezünkben a jövő kulcsa! Mi neveljük a jövő bátrait! Pedagógusok vagyunk, és azok is szeretnénk maradni!”

Ez a mozgalom már rég nem csak a fizetésekről szól, az egész társadalom egyre mélyülő problémája az, amiért ma, a X. kerületben is tiltakoztak a kőbányai Zrínyi Miklós Gimnázium polgári engedetlen kollégái. Haragjuk oka, hogy miközben az oktatás összeomlóban van, még azt is ellehetetlenítik, hogy a problémákról beszéljenek.

Ugyancsak engedetlenségi akcióba kezdtek a Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat gödöllői tagintézményében a szakszolgálati pedagógusok, a pszichológusok, gyógypedagógusok, logopédusok, mozgásfejlesztők és terapeuták.

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) pedagógusainak többsége hétfőn rendkívüli órarend alapján megtartott tanítási napot tartott a gimnáziumban. A polgári engedetlenségi mozgalomhoz való csatlakozásukat azzal indokolták, hogy az iskolarendszer rengeteg problémától szenved. Ezek közül kiemelték a tanárok siralmas társadalmi és anyagi megbecsültségét, a szakma elöregedését, az oktatás résztvevőinek (akár pedagógusok, akár diákok) borzalmas leterheltségét, a gyakran indokolatlan adminisztrációs terheket. Azt írták: „Szeretnénk, ha ezekről a problémákról nyílt társadalmi vita és egyeztetés indulna meg. Igény mutatkozik az iskolában dolgozók bérének hosszú távú rendezésére, a munkaterhek csökkentésére vagy észszerűsítésére, a tanárképzés átalakítására és a pedagógusi hivatás megbecsültségének helyreállítására.”

A héten egyébként összehangolt polgári engedetlenségre készülnek az egyházi iskolák. Holnap fővárosi és vidéki református, ferences, piarista és más katolikus intézmények csatlakoznak az akcióhoz. Felhívásukban a következő olvasható: „Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az akció sem a fenntartó, sem a vezetőség, sem kollégáink, sem diákjaink ellen nem szól, pártpolitikát nem szolgál. Ezzel a mozgalommal keresztényi lelkiismeretünk szavát követjük. Célunk a korszerűbb és diákközpontúbb közoktatás megvalósulása.”

Miközben egyre gyarapszik az eddig 130 iskolát, több óvodát magába foglaló pedagógusi tiltakozás, az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) továbbra is csak annyi futotta, hogy kiadjon egy közleményt, amit az MTI közölt szombaton. Ebben azt írják: a pedagógus szakszervezetek által tudatosan a választási kampány időszakára szervezett jogszerűtlen akciók sértik a gyerekek és a szülők érdekét, a járvány és a sok hiányzás miatt így is sok teher hárult rájuk. Az EMMI továbbra is kéri a szakszervezeteket és az aktivistákat, legyenek tekintettel a gyermekekre és a szülőkre. A január végi munkabeszüntetési akcióról a bíróság kimondta, hogy törvénytelen volt, és most első fokon a még elégséges szolgáltatásról szóló szabályozás jogszerűségét is megerősítette a Fővárosi Törvényszék. Úgy fogalmaztak: a sztrájk olyan alapjog, amelynek módját és feltételeit jogszabályok határozzák meg, ezért kérik a szakszervezeteket, hogy fejezzék be a törvénytelen lépéseiket, térjenek vissza a törvényesség útjára.

A PSZ és a PDSZ eddig is a törvényesség útján kívánt tárgyalni a minisztériummal, de nem hagynak fel a sztrájkjog védelmezésével sem. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közös sztrájkbizottsága szerdán folytatja a tárgyalást a sztrájkkövetelésekről az EMMI helyettes államtitkárával. Miután az eddigi megbeszélések nem hoztak eredményt, ezért nem tesznek le a sztrájk előkészítéséről sem. Ennek megerősítésére élőláncot terveznek a tárgyalások ideje alatt az EMMI Szalay utcai épülete körül. Az élőlánc alkotóitól azt kérik, vigyenek magukkal fekete, vagy kockás esernyőt, kockás sálat. Az élőlánc résztvevői némán fejezik ki majd véleményüket a sztrájkjogot korlátozó rendeletről! A „láttatás” azonban annál inkább kifejezi az elutasítást, minél többen lesznek.