Madarat tolláról, embert barátjáról

Dr. Dávid Ferenc       2021. december 16. 07:50 2021. dec. 16. 07:50

A Hírklikk információi szerint azért került le a napirendről Trócsányi László államfővé jelölése, mert Orbán Viktor miniszterelnök egy hozzá lojálisabb politikust képzel el köztársasági elnöknek. Márpedig Semjén Zsolt ilyen. (Zutyu – „Semjén lesz a következő államfő?”)

Mikor az ember ilyet olvas, rögtön beindul az agya. Gondolom, sokunknak eszébe jutott a feledhetetlen Plagi bá’ (Schmitt Pál), aki „álamelnökként” hatalmasat bukott. Persze néha-néha még ma is feltűnik sportrendezvényeken, sürgölődik-forgolódik, de igazán már csak a Fidesz hívő tagozata veszi komolyan a jövőre nyolcvan éves életművészt. Ezzel a rövid minősítéssel csak azt akartam kifejezni, hogy a minden törvényt (is) aláíró Schmitt-nél lejjebb már nincs, nála alkalmatlanabb figura e magas posztra nem kerülhet. Vagy mégis?

A „hírbe hozott” Semjén Zsolttal most mégis más jellegű a problémám, ennek érzékeltetésére két idézettel élek, egyik kacifántosabb, mint a másik, de tartalmilag egy irányba mutatnak:   

„És hogy kicsit borzoljam az ellenzéki média kedélyét, megpróbálom kiciriblizni azt, hogy Bayer Zsolt barátom is eljöhessen velünk. Bizonyára nagyszerű novellákat fog írni ezekről az utakról."  (Semjén Zs.)

„Gyerekkorában Bayer Zsolt mellettem ült az iskolapadban. Mellettem fog állni halálos ágyamnál is. Én Bayer Zsoltot sosem fogom megtagadni". (Semjén Zs.)

Híranyagokból azt is tudjuk, hogy Semjén terjesztette fel régi cimboráját a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésre, amelyet sokunk szörnyülködése mellett B. Zs. meg is kapott.  Bayer baráti érzelmeit megismerhetjük a Magyar Nemzetből (2021. november 20.):

„[..] lévén Semjén Zsolt 1977 óta a barátom. Mit barátom! Legjobb barátaim egyike. Együtt ültünk be a gimnáziumi osztályunkba, s már első nap egymás mellé a padba, szoktunk is röhögni, hogy régebb óta vagyunk együtt, mint bárki mással életünkben (…).

Örömmel konstatálom, hogy egymásra találtak, és szeretnek egymás társaságában lenni. Azzal sincs bajom, hogy nem tagadják meg egymást, barátságuk 45 éves ismeretségen alapul, ami egyébként belügy. De az már közügy, hogy a pillanatnyilag politikailag teljesen súlytalan Semjén köztársasági elnökként milyen ember, milyen emberek hatására hoz majd döntéseket. Bayer nem egy szimpla kis újságírócska, hanem – a semjéni barátságon túl – egy veszedelmes, kártékony és befolyásos fickó, aki a nagyobbik kormányzó párt alapítói közé tartozik. Semjén több szempontból is alkalmatlan köztársasági elnöknek, de nekem a friss hír hallatán mégis az ugrott be először kizáró tényezőként, hogy akinek Bayer Zsolt a barátja, az nem lehet az ország első embere! Magyarázzam, miért?