Magyar diplomataként próbálta megúszni a büntetést a Csíki Sör gyorshajtó tulajdonosa

HírKlikk 2024. január 19. 10:30 2024. jan. 19. 10:30

Idén január 7-én délután három órakor egy bukaresti rendszámú Bentley 162 kilométer per órás sebességgel repesztett az Arad megyei Nagylak közelében az autópályán – azon a szakaszon, ahol egyébként százas korlátozás volt érvényben. Ez a vétség 3300 lejes (körülbelül 250 ezer forintos) büntetéssel és a sofőr jogosítványának 90 napos bevonásával járt.

A Magyar Hang cikke szerint a luxusjárművet Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa vezette. A laphoz eljutott bizonyítékok szerint Lénárd nem nyugodott bele a büntetésbe és ügyvédjével fellebbezett, ebben pedig arra hivatkozik: ő magyar állampolgár, aki diplomata-útlevéllel is rendelkezik, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja.

Románia engedi a többes állampolgárságot, az viszont általános érvényű nemzetközi szabály mindenhol: ha egy adott ország állampolgárságával rendelkezik valaki, abban az országban nem hivatkozhat arra, hogy ő külföldi. Magyarán Lénárd András bárhol a világban lehet magyar diplomata, viszont Romániában nem, ott román állampolgár – jegyzi meg a lap.

Forrás: Magyar Hang