Magyar Péter: már szó sincs valódi rezsicsökkentésről

HírKlikk 2024. október 8. 18:45 2024. okt. 8. 18:45

A Tisza Párt elnöke szerint „a magyar kormány tagja elszólta magát" az energiaárak kapcsán az Európai Parlamentben, és kiderült, „már szó sincs valódi rezsicsökkentésről és Magyarországon is európai rezsiárak vannak".

Magyar Péter Facebook-oldalán azt írta: Nagy István agrárminiszter az „Európa-rekorder élelmiszerinfláció" kapcsán feltett kérdésére válaszul azt mondta, hogy a „brutális áremelkedés oka az volt, hogy a kormány európai szintre emelte az energiaárakat".

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: „most Orbán Viktor minisztere is megerősítette, a kormány állításával ellentétben, nem igaz az, hogy Magyarországon a legalacsonyabbak az energiaárak".

A Tisza Párt vezetője szerint „ma a magyar lakosság átlagosan már többet fizet a gázért és az áramért, mint az európai átlag, a magyar vállalatok meg még annál is többet".

„Orbánék a 2022-es választás után a gáz árát hétszeresére, az áram árát duplájára, a rendszerhasználati díjat sokszorosára emelték, időközben az energia világpiaci ára töredékére esett a 2022-hez képest" – hangoztatta.

Az ellenzéki politikus úgy vélekedett, „a magyar embereken és vállalatokon elért extraprofit Mészáros Lőrinc cégeihez és az állami tulajdonú MVM-hez került".

Magyar Péter szerint ez „legalább 1000 milliárd forint".

Szerinte „a kormány egyrészt megsarcolja az agrártermelőket és cégeket a sokszorosára emelt energiaárral, majd a magyar embereket a 62 százalékos élelmiszerinflációval és közben gazdagítja az oligarchákat".

A Tisza Párt elnöke posztjában azt írta, az agrárminiszter „elfelejtette megemlíteni a válaszában, hogy Lengyelországban, ahol a minimálbér a magyar másfélszerese, ott az élelmiszerek 20-30 százalékkal, Romániában pedig több mint 30 százalékkal olcsóbbak, mint nálunk".

A bejegyzéshez csatolt videó tanúsága szerint Nagy István agrárminiszter az EP strasbourgi plenáris ülésén hétfőn Magyar Péter felszólalására azt mondta, azért volt magas az élelmiszerinfláció Magyarországon, mert a kormány rezsicsökkentő intézkedései olyan energiaárat tettek lehetővé, ami mellett a legolcsóbban lehetett előállítani élelmiszert, majd amikor a szankciós politika hatására az energiaárak európai szintre emelkedtek, akkor természetesen ezt a szintet a magyar élelmiszeráraknak is követniük kellett.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom