Magyar Péter: újonnan érkeztem, de nem vagyok új, nagyon is tapasztalt vagyok

HírKlikk 2024. április 8. 15:55 2024. ápr. 8. 15:55

Magyar Péter szerint a „víziója” vereséget tud mérni Orbán Viktorra, és centrista mozgalmat épít, amely láthatólag megrendítette a kormányzó pártot, amellyel drámaian szakított – írta a The Guardian. Magyar a brit liberális lapnak adott interjúban kifejtette: a rezsim bennfenteseként szerzett tapasztalatai segíthetik abban, hogy sikert érjen el ott, ahol más ellenzéki személyiségek kudarcot vallottak, és ennek alátámasztására idézte a felmérésekben elért „őrült” eredményeit.

Az Orbán Viktor újbóli hatalomra jutása óta eltelt 14 évben sok magyar elvesztette a reményt, hogy a Fidesz vezetőjének hatalmát erodálni lehet. Magyar Péter, a Fidesz legbelső elitjének volt tagja, most azt tűzte ki céljául, hogy meggyőzze a magyarokat, Orbán kormányára vereséget kell és lehet mérni.

A lap tudósítója az újságírók számára előre megadott kávézóban találkozott a tüntetés után, este kilenckor Magyarral, „aki azt reméli, hogy a tüntetés fordulópontot jelenthet Magyarország számára”. A szerző ismertette Magyar Péter megjelenésének, és szereplésének történetét, majd rámutatott: elhatárolódott az ellenzéki pártoktól azzal, hogy nem csupán Orbánt, hanem a kormány egyes ellenfeleit is bírálta, és felszólította a konzervatív, baloldali és liberális magyarokat a mozgalmához való csatlakozásra. 

Magyar elmondta: a cél természetesen egy párt, hogy indulhasson a június 9-i európai választáson. Saját támogatottságát mintegy 15-21 százalékra becsülte, és ezt „tiszta őrületnek” minősítette. Leszögezte: az európai választáson a listát vezeti majd, de nem kíván Brüsszelbe menni, „mert itthon kell pártot építenie”.

Arra a kérdésre, hogy mi különbözteti meg más magyar ellenzéki politikusoktól, akik kudarcot vallottak, Magyar – aki a politikája márkájának építésében erősen támaszkodik a közösségi médiára –, azt mondta: a különbség az Orbán-rendszeren belüli tapasztalata.

„Újonnan érkeztem, de nem vagyok új, hanem nagyon is tapasztalt vagyok. És emellett van vízióm Magyarországról” – mondta. A kormány tisztségviselői igyekeznek minél jelentéktelenebb színben feltüntetni Magyar jelentőségét, és rendre tagadják a korrupcióról szóló állításait.

Ám az új ellenzéki mozgalom láthatólag megrázta a kormányzó pártot, és a kormány ellenőrzése alatt álló média naponta tucatjával közöl a Magyar projektjét és jellemét támadó cikkeket. A Magyar-ellenes kampány részben a házasságával kapcsolatos információkra, Varga Judit volt feleség kijelentéseire támaszkodik, Magyar azonban tagadta a vádakat és „propagandakampányról” beszél.

Egyes ellenzéki politikusok és támogatók kételyeiknek adtak hangot Magyarral és stratégiájával kapcsolatban, és aggodalmukat fejezték ki, hogy tovább hígíthatja a máris megosztott ellenzéki szavazókat. Magyar ezzel kapcsolatban a lapnak leszögezte: „Szerintem ez nem az én problémám”. Azt mondta úgy látja, a támogatói mintegy 30 százaléka az ellenzék szavazói közül érkezett, további 30 százalék a függetlenektől, és mintegy 20 százalék a kormány támogatóitól. Emmanuel Macronhoz hasonlította magát, aki elhagyta a szocialista pártot, és centrista mozgalmat alapított.

„Ez a célom, hogy középen legyek” – mondta, és hozzátette: egyaránt vannak közös nézetei Orbánnal és az ellenzékkel. Magyar üzenetei a lap szerint erősen a belpolitikára koncentráltak. A tudósító kérdésére azonban bírálta Brüsszelt, de egyben hangsúlyozta, hogy konstruktív kapcsolatot kell ápolni. Ugyanakkor leszögezte, „A kérdésben valamivel közelebb állok a Fidesz álláspontjához, mint az ellenzékéhez, de annyi bizonyos: a klub tagjai vagyunk, és klubtagként kell viselkednünk”.

Felhozta, hogy az EU Orbánnal szembeni politikája segítette a kormányzó pártot. „Nem vagyok nagy híve az európai föderációs szuperállamnak, az erős tagállamokban és erős EU-ban hiszek” – mondta.

Azt is leszögezte azonban, hogy véget vet azoknak a jogállamiság körüli konfliktusoknak, amelyek Magyarország és az EU között napirenden vannak. „Lehetnek viták, de konstruktívnak kell lennünk” – mondta.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom