Magyar vándor: Mészáros eladta, Tiborcz megvette

Föld S. Péter 2019. november 22. 17:21 2019. nov. 22. 17:21

A BDPST Group megvásárolta a Témadesign Kft.-t. Ez a száraz üzleti hír jelent meg a lapokban. Zákson, mondja erre a művelt magyar, és már lapoz is tovább, mert a közlés nem érte el az ingerküszöbét. Persze, ennek a fenti kezdőmondatnak van magyar fordítása is. A Témadesign Ktf. ugyanis Mészáros Lőrinc érdekeltsége, és egészen mostanáig ők üzemeltették és tulajdonolták a céghez tartozó tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa hotelt. Ami innentől kezdve Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök vejének a tulajdona, övé ugyanis a BDPST Group nevű vállalkozás. Vagyis, a politikai korrektség jegyében mindez így hangzik: Orbán Viktor egyik zsebéből a másik zsebébe tett át egy értékes vagyontárgyat.

A miniszterelnök amúgy, tőle tudjuk, nem foglalkozik üzleti ügyekkel. Akkor mondta ezt Orbán Viktor, amikor a veje vagyonosodásáról kérdezték a parlamentben. Nem is kell persze, hogy Orbán üzleti ügyekbe bonyolódjék, vannak erre nála alkalmasabbak: a magát legfiatalabbként a száz leggazdagabb magyarok közé felküzdő Tiborcz István, vagy például Mészáros Lőrinc, aki gázszerelőből lett az ország egyik legvagyonosabb embere. Utóbbi mindemellett – ő maga mondta – okosabb, mint Mark Zuckerberg, a Facebook atyja és tulajdonosa.

Üzletelnek az urak Orbán helyett is, neki nem kell az üzlettel foglalkoznia, legalább tud a kormányzásra és a focira koncentrálni. Mindkét területen jelentős eredményeket szoktunk elérni, és aki tagadja ezeket a sikereket, az idegenszívű és hazaáruló.

Öröm az ürömben, hogy sem Mészáros, sem Tiborcz nem közszereplő, ami azért is nagy szerencse, mert cégeik szerződései magánügynek számítanak, nem tartoznak a nyilvánosságra. Ha az adófizetők megkérdeznék, hogy miből van a rengeteg pénzük, nem kell azt mondaniuk, hogy Boldog karácsonyt, elég, ha annyit makognak, hogy: közöd?

Vagyis, nincs közünk hozzá, merthogy ők szigorúan magánemberek. Kicsit más magánemberek, mint amilyenek mi vagyunk és nemcsak azért, mert hó végén több marad a zsebünkbe, mint amennyiről mi valaha álmodni merészelnénk. Mészáros Lőrinc például, ha kiflit akar enni, vesz magának egy pékséget, ha párizsit is falna hozzá, vásárol mellé egy húsüzemet. Ha tévét nézne, tévécsatornát vásárol, ha újságot olvasna, vesz magának egy kiadót.

Tiborcz István dettó. Nem bajlódnak apróságokkal az urak, nagyban utaznak, ám sokak számára gyanúsnak tűnő gazdagodásuk mögött nem kell feltétlenül susmust sejtenünk. Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, aki annak idején a pártállami Népszabadság pártrovatában alkotott maradandót, már másfél ezelőtt megmondta a Sajtóklub egyik kihelyezett rendezvényén, hogy Tiborczot és Mészárost azért irigylik az emberek, mert tehetségesek.

Mi vagyunk a hibásak, amiért épp ez nem jutott az eszünkbe. Merthogy nem is lehetne másként, Mészáros nem azért gazdagodott, mert Orbán Viktor régi jó pajtása, és Tiborcz helyett sem azért fizetjük ki az OLAF által javasolt csalás miatt javasolt többmilliárdos birságot, mert a miniszterelnök veje, hanem, mert ő is tehetséges.

Hogy okosabb-e mint Zukerberg, azt sajnos nem tudjuk. Ezt eddig csak Mészáros Lőrinc állította magáról.