Magyarország be akarja kebelezni Kárpátalját

HírKlikk 2022. március 23. 20:45 2022. márc. 23. 20:45

Ezt a gyanúsítást közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyetes, akit az orosz híreket közlő, Hannoverben szerkesztett Russland-NEWS idézett.

A német nyelvű portál cikke szerint Verescsuk utalt arra, hogy a magyar hatóságok hozzáállása a jelenlegi ukrajnai helyzethez „inkább oroszbarát”, és hogy Budapest célja az „olcsó orosz gáz, vagy az ukrán Kárpátalja”. 

Budapest „nem támogatja a szankciókat, és nem engedi át a területén más országok fegyverszállítmányait”, tulajdonképpen „mindenre nemet mond” – írta Verescsuk a Facebook-oldalán, majd így folytatta: „Mi ez? Olcsó orosz gázt akarnak? Vagy a mi Kárpátaljánkat? A magyar emberek valóban vállalni akarják ezt a szerepet, és a nehéz időkben hátba akarnak támadni minket? Miért? Hogy alamizsnát kapjanak az oroszoktól?” Verescsuk felszólította a magyarokat, hogy „ne ismételjék meg a második világháború végén elkövetett hibát, amikor Magyarország rossz döntést hozott”.

Végül a cikk utalt a 2017-ben hozott ukrajnai felsőoktatási törvényre, amely jelentősen korlátozza a kisebbségi nyelvek használatát az oktatásban, és arra, hogy ez súlyosan megterhelte az ukrán-magyar kapcsolatokat. 

 

Forrás: Hírklikk