Magyarország és Lengyelország ellenzi a globális minimumadó tervét

HírKlikk 2021. június 10. 14:16 2021. jún. 10. 14:16

A világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G7-ek terve a globális társasági minimumadót, az adóparadicsomok felszámolását, a nagy cégek adóelkerülésének megakadályozását szolgálná.

A 444 által idézett Financial Times szerint a magyar és a lengyel kormány azonban csak abban az esetben támogatná a globális minimumadót, ha az alól mentesülhetnének azok a cégek, amelyek „jelentős gazdasági tevékenységet folytatnak", vagyis nem pusztán a kedvező társasági adó miatt telepítették székhelyüket az országba, hanem ténylegesen is termelnek ott javakat.

A brit gazdasági lap szerint a magyar és a lengyel javaslat az adóparadicsomok felszámolását nem lehetetlenítené el, az országban csak adózási okokból megtelepedett külföldi cégek elképzelésük szerint a globális minimumadót fizetnék.

A lengyel kormánypártnak azonban sikerült globalizációellenes szélsőséges retorikába csomagolnia a javaslatot. „Nehogy már a G7 diktálja, hogy milyen adókulcsokat alkalmazunk a hazánkban" – jelentette ki a lengyel pénzügyminiszter, Tadeusz Koscinski a Financial Timesnak.

A magyar pénzügyminisztérium pedig azt írta a lapnak eljuttatott közleményében, hogy minden országnak joga van hozzá, hogy „szuverén döntéseket hozhasson az országában folytatott jelentős gazdasági teljesítményekről... figyelembe véve azok gazdasági fejlettségét és más releváns tényezőket". Mint írták, a „jelentős gazdasági tevékenységet" folytató cégek esetében nem támogatják az adóemelést.

Forrás: 444.hu