Magyarország soros elnökként is szembemegy az uniós alapszerződéssel

NVZS 2024. szeptember 22. 14:00 2024. szept. 22. 14:00

​​​​​​​A magyar kormány valóságérzékelése teljesen téves, de már nem lehet nagyon tagadni a valóságot, hiszen az már szembe jön – figyelmeztet Szent-Iványi István, aki szerint az Európai Unióban is egyre kevésbé tolerálják Orbánék lépéseit. A külpolitikai szakértő ennek jelének tartja, hogy inkasszózzák a kötelezettségszegési eljárás nyomán a magyarokra kirótt büntetést, s azt is, hogy az Európai Parlamentben is szóba került már Magyarország kizárása a schengeni övezetből. A büntetés kifizetését egyébként nem lehet megúszni – szögezte le. Szerinte a legdöbbenetesebb azonban mégiscsak az, hogy soros elnökként is folytatja a kormány a hepciáskodást.

A magyar kormány minden lehetséges úton-módon megpróbál kibújni az Európai Unió Bírósága (EUB) által Magyarországra kirótt pénzbírság megfizetése alól, ugyanakkor arra nem volt hajlandó, hogy határidőre válaszoljon az Európai Bizottságnak a levélben neki feltett kérdésekre. Mint a Népszava megírta, újabb – ezúttal 93 millió euróról szóló – fizetési felszólítást kapott Magyarország Brüsszelből, s ezzel már összesen 293 millió euróval tartozunk, ám az összeg napról-napra emelkedik. Mindez az (EUB) által június 13-án hozott ítélete értelmében, amit azért róttak ki ránk, mert nem hajtottunk végre egy korábbi verdiktet a migrációs és menekültügyi szabályozás módosításáról. A bírság két részből áll: egy 200 millió eurós átalányból és a naponta egymillió euróval növekvő büntetésből. Az utóbbit az ítélet meghozatalától kezdve addig kell fizetni, amíg Magyarország nem hozza összhangba jogszabályait az uniós elvárásokkal.

A kormánynak az ítélet kihirdetésétől kezdve három hónap állt a rendelkezésére, hogy elmagyarázza az EB-nek, miként kíván eleget tenni a feltételeknek. Ám ezt határidőre nem tette meg, s a héten levélben felszólítást kapott, hogy a napi bírságot az ítélet kézbesítése óta eltelt első három hónapra rendezze, legkésőbb 45 napon belül. Ha sem most, sem később nem fizetik be a megadott összegeket, az EB azt levonja a Magyarországnak járó uniós pénzügyi juttatásokból.

Eközben az egyszeri 200 millió eurós átalányösszeggel kapcsolatban az Európai Bizottság jelezte, hogy a támogatásokból fogja visszatartani az említett összeget. Az eljárást már aktiválta. 

A kormány próbálkozik kibújni a fizetés – és egyébként az uniós migrációs szabályok betartása – alól. Most éppen azzal, hogy – miként azt mi is megírtuk – Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter bejelentette, hogy – csatlakozva Hollandiához – Magyarország is mentességet fog kérni a 2026-ban életbe lépő új uniós menekültügyi és migrációs paktum alkalmazása alól. 

De vajon sikerülhet-e? Szent-Iványi Istvánt kérdeztük. 

Sem a hollandoknak, sem nekünk nem fog ez sikerülni, nem adnak erre mentességet” – mondta a külpolitikai szakértő. Ugyanis ez egy uniós rendelet, ami minden tagállamra nézve és mindenütt kötelezően érvényes. Ha ki lehetne alóla bújni, akkor mindenki ezt tenné – tette hozzá.

Ami pedig az EUB által kiszabott 200 millió + a minden nap egy millióval emelkedő büntetés megúszását illeti, ott sincs miről vitatkozni. Nincs fellebbezés, semmilyen menekülő út nincs, fizetni kell – mutatott rá. Ez ráadásul nem a magyarokkal való kitolás, hiszen korábban Görögországgal és Lengyelország szemben is alkalmazták már. Ez utóbbiakra hozzánk hasonlóan napi egymillió euróval növekvő tételt róttak ki kötelezettségszegési eljárás után, az abban foglaltak be nem tartása miatt. S azt is kimondták, hogy ha nem fizetik ki a tartozást, akkor azt levonják a folyósítandó támogatásokból. A lengyeleknél is elkezdték vonni, és végül csak azért úszták meg, mert közben kormányváltás jött. „Nálunk is ez lesz, s mi sem fogjuk megúszni” – szögezte le.

Óhatatlanul felmerül a kérdés: ezt ne tudnák Orbán és az emberei? Ha igen – és biztosan tudják – akkor vajon miért hepciáskodnak? – kérdeztük. De hát ez nem új dolog, folyamatosan ezt csinálják – emlékeztetett Szent-Iványi, aki azonban azt teljesen döbbenten szemléli, hogy ezt folytatják akkor is, amikor Magyarország az EU soros elnöke.  „Legalább az elnökség idejére vissza kellene fogni magukat, már csak azért is, mert van egy elvárás, amit az Alapszerződés is megfogalmaz, miszerint az elnökséget adó ország – és ezt mondja is Bóka sokszor, de nem ezt csinálják – lojális, jóhiszemű, együttműködő” – szögezte le, hozzátéve: a magyar uniós elnökség pontosan az ellenkezőjét csinálja, élezi a konfliktusokat. 

S hogy hova vezethet mindez? Szent-Iványi úgy látja, hogy sehova. Kezd nagyon szűkre zárulni a kör. A magyar kormány valóságérzékelése teljesen téves, sőt, „állandó valóságtagadásban van, ám ez nem mehet nagyon sokáig, mert a valóság szembe jön”. Az is jele ennek, hogy levonják a pénzeket, s hogy felmerült már a schengeni övezetből történő kizárásunk is. Látszik, hogy egyre kevésbé tolerálják azt, amit az Orbán-kormány csinál, és egyre inkább lépésekkel reagálnak – mutatott rá.

 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom