Magyarországon is egyre súlyosabb a gyógyszerhiány

HírKlikk 2023. január 6. 08:20 2023. jan. 6. 08:20

Sok gyógyszertárban hiába kérnek a betegek felső légúti fertőzésre recept nélkül kapható készítményeket, ugyanis kifogytak a készletek.

„A forró italporok, illetve a kombinált tabletták sajnos nem kaphatók, a nagykereskedők csak csökkentett mennyiségben tudták a rendelkezésünkre bocsájtani" – mondta az ATV Híradójának Ster Erika debreceni gyógyszerész. 

A magyar háziorvosok is érzik a készlethiányt. Van olyan beteg, aki egy nap alatt háromszor is kénytelen visszamenni az orvosához, mert amit receptre felírtak, nem kapható a patikában. Szalay Viktor háziorvos rendszeresen egyeztet például a közeli patikákkal, hogy tudja, a felírt gyógyszerből van-e éppen készleten.

„Felírtam azt a gyógyszert, amire gondoltam és meg kellett tanulnom, az egy dolog, hogy felírom azt amire gondolok. Az igazat megvallva, azt kell felírnom, ami van, nagyon sokszor visszajelzést kaptunk a gyógyszertárból, hogy ez most nincs, vagy tartós hiány van belőle, vagy csak náluk fogyott el, ilyenkor konzultálni kell" – hangsúlyozta Szalay Viktor. 

A Híradó információi szerint Baranya megyében sem sokkal jobb a helyzet. A helyi gyógyszerkamara elnöke szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben az antibiotikumokból is hiány lesz. Kőhegyi Imre, a Baranya Megyei Gyógyszerészkamara elnöke úgy fogalmazott, hogy sok gyógyszerből van hiány.

A szakember hozzátette: mindennek az az oka, hogy Nyugat-Európában is antibiotikum-hiány van, ráadásul az ukrajnai háború is nagyon sok gyógyszert felszív, mert rengeteg a beteg és a sérült, akiknek antibiotikumra van szüksége. Kiemelte azt is, hogy a Covid pedig a tavalyi évben terhelte le a gyógyszergyártókat.

„A készlethiány nem magyar jelenség, lassan uniós szintű gyógyszerhiányról lehet beszélni" – hangzott el az ATV Híradó riportjában.

Forrás: atv.hu