„Magyarországot politikai karanténba kell tenni"

HírKlikk 2020. április 2. 16:50 2020. ápr. 2. 16:50

„Magyarországot haladéktalanul szigorú politikai karanténba kell tenni” – idézte a jobboldali konzervatív német Die Welt Jean Asselborn luxemburgi külügyminisztert. Asselborn a Die Weltnek nyilatkozva kifejtette: „A jövendő generációk nevében, nem fogadhatunk el egy egyre egyértelműbb orbanizálódást, azaz az egyre egyértelműbb elfordulást a demokratikus értékektől. A békét nem szerződések garantálják, hanem a jogállamiság és a demokratikus értékek élő tiszteletben tartása. 

Ha egy uniós tagállam kormánya önmagának ad felhatalmazásokat a koronaválságban, az sehol Európában nem vezet oda, hogy felfüggesszék a parlamentet – kizárólag Magyarországon” – erről is beszélt Asselborn. Aki követelte, hogy Magyarországot haladéktalanul tegyék a legszigorúbb politikai karanténba, mert nem lehet többé helye az európai intézmények asztalánál. „Egy olyan kormány, amely korlátlan ideig nem áll a parlament felügyelete alatt, nem vehet részt a szakmai döntésekben a miniszteri tanácsokban, mert ezek a döntések végső soron minden európai polgárt érintenek” – idézte a lap Asselbornt. A luxemburgi külügyminiszter hozzátette: tisztában van azzal, hogy követelése nagyon kemény, de „nem szabad eltűrnünk, hogy az Európai Unión belül létezzen egy diktatórikus kormány”. 

A cikk hozzáteszi: a rendeleti kormányzásra való felhatalmazás megszerzése nyomán fokozódik az Orbán Viktorra nehezedő nyomás. Ismertette Ursula von der Leyen állásfoglalását, és idézte Daniel Freundot, a zöldek költségvetési szakértőjét az Európai Parlamentben, aki követelte: mindaddig ne fizessen az unió Magyarországnak semmit, amíg Budapesten nem lesz újra parlament, amely ellenőrizni tudja a pénzek elosztását. A lap ehhez hozzátette: hogy ez mikor lesz újra így, arról a dolgok jelen állása szerint, egyedül az Orbán-kormány dönt.

 
Forrás: Hírklikk