Magyaros vendégszeretet: Orbán hazugnak nevezte a Tiborczról kérdező finn újságírót

Föld S. Péter 2019. október 2. 06:00 2019. okt. 2. 06:00

Orbán Viktor annyira szíves házigazda volt hétfőn este, hogy közös sajtótájékoztatójukon a finn miniszterelnök helyett is válaszolt az egyik kérdésre. Egy finn újságíró ugyanis azt kérdezte hazája kormányfőjétől, hogy miként kerülhettek uniós támogatások Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz, ám Orbánnak jobb reflexei voltak, mint a finn kollégának: megelőzte Antti Rinnét és helyette válaszolt a kérdésre.

Pontosabban, nem válaszolt, hanem mondott valamit. Azt mondta, hogy „Bár a kérdés nem hozzám szólt, de ön nem mond igazat, ez egy fake news.” Vagyis, álhír.

Orbán tulajdonképpen nem mondott igazat. Elfelejtette ugyanis megemlíteni, hogy a veje, Tiborcz István majdnem hozzájutott az EU támogatásaihoz, ám miután kipattant a botrány, az EU helyett a magyar adófizetők pénzét volt kénytelen zsebre tenni. Az emlékezetes Elios ügyről van szó, mely cégnek a miniszterelnök veje (Orbán Ráhel férje) egy időben résztulajdonosa volt. Abban az időszakban is, amelyről az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) 2017 végén készült jelentésében megállapította, hogy a megvizsgált 35 projekt mindegyikében felmerült visszaélés gyanúja, 17 pályázatnál pedig szervezett csalási rendszert építettek ki. Emiatt 13 milliárd forint uniós pénz visszafizetését kezdeményezték, valamint nyomozást javasolt az ügyben.

A magyar rendőrség elindította a nyomozást, de bűncselekmény hiányában viszonylag gyorsan le is zárta. Ám az ügy így is kínos volt a magyar kormány számára, s hogy a további bajokat megelőzzék, úgy döntöttek, hogy Orbán vejének ügyletét kivonják az uniós ellenőrzés hatálya alól. Ezt úgy érték el, hogy a szakmailag is botrányosra sikeredett közvilágítási projektet utólagos módosítással nem uniós forrásból, hanem magyar költségvetési pénzből valósították meg. Vagyis, az OLAF által javasolt visszafizetés mértékével, mintegy 13 milliárd forinttal károsították meg a magyar adófizetőket, csak azért, hogy ne igazolódjék be Orbán vejének bűnössége.

Ha úgy vesszük, Orbán Viktor sokat fejlődött, most jobban hazudik, mint tavaly év elején, amikor a veje ügyleteit firtató kérdésre azt válaszolta, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik. Idén már foglalkozik üzleti ügyekkel, olyannyira, hogy akár a finn miniszterelnöktől is képes elvenni a szót, hogy a neki intézett kérdésre helyette válaszoljon.

Hogy legközelebb hasonló szituációban mire számíthatunk, még a jövő zenéje. Remélhető, hogy nem veti be a TEK marconáit a számára kellemetlen kérdező ellen.