Majd' egy éve nem tudni, mire költötte a Szent István napi milliárdokat az Antenna Hungária

Zutyu 2021. augusztus 1. 07:19 2021. aug. 1. 07:19

A Covid-járvány egyik folyományaként elmaradt a tavaly augusztus 20-ai állami ünnepség, amelynek megszervezésével és öt milliárd forint elköltésével a 100 százalékban állami tulajdonban álló Antenna Hungáriát bízták meg.

Miután világossá vált, hogy elmarad a minden idők leglátványosabb tűzijátékának beharangozott fő attrakció is, elkezdtünk az Antanna Hungáriánál érdeklődni, mégis mennyit költöttek el a meg sem valósult programokra. Érdeklődésünk után nem sokkal kiderült, hogy a kormány nem kéri vissza a pénzt, hanem szerződést módosít az AH-val, hogy a programokat 2021-ben szervezzék meg, így nekik csak szerződést kell módosítaniuk az alvállalkozóikkal

A cég egészen idén februárig a füle botját sem mozgatta, azután izzadtak ki magukból egy rövid és semmitmondó választ, hogy beadvánnyal fordultunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), amiben azért nem volt sok köszönet. Az AH annyit közölt, minden az üggyel kapcsolatos információ elérhető a társaságuk honlapján. Csakhogy ez nem igaz! A cég honlapján fel van tüntetve néhány cég, mint az augusztus 20-ai eseményekben közreműködő, de rendre az szerepel összeg helyett a lajstromban, hogy üzleti titok, vagyis nem tudható az egyes feladatokra mennyiért szerződtek.

Már ismét bejelentették, hogy gigantikus tűzijátékot láthatnak majd az emberek Budapesten augusztus 20-án, de hogy mindez mibe kerül, az lassan egy éve kideríthetetlen. A tisztánlátást nem igen segíti a Péterfalvi Attila vezette hivatal sem, hiszen ebben a nem túl bonyolult ügyben, hogy válaszolnia kell-e közérdekű adatigénylésekre az állami társaságnak, immár több mint fél éve nincsen álláspontja a NAIH-nak.

Először 2000-ben kezdett titkolózni a tűzijátékkal kapcsolatos költségekről még az első Orbán-kormány által életre hívott Országimázs Központ. A Miniszterelnöki Hivatal alá tartozó szervezet annyit közölt az akkori ünnepségek büdzséjéről, hogy 800 milliót emészt majd fel, de nem voltak hajlandók válaszolni arra, mennyibe kerül ebből a tűzijáték. A szervezet vezetője azzal érvelt, a karácsonyi asztalnál se kérdezi meg senki, mennyibe került a mákos bejgli. Később kiderült, nem véletlenül titkolóztak a tűzijátékról, hiszen leselejtezett amerikai tűzijátékot vásárolt fel a lebonyolítással megbízott Happy End Kft és így a nagyszabású millenniumi tűzijáték során nemzeti színek helyett például hamburgert vagy csillagot formázó rakéták robbantak.

2000-ben másfél év kellett a tűzijáték költségeinek kiderítésére, egyelőre még csak egy évnél járunk, igaz, a tűzijáték az ismert okokból még le sem zajlott.