Makó és Szolnok is vállalta a posták önkormányzati üzemeltetését, pedig jelentős lejárt tartozásuk van

HírKlikk 2023. január 30. 18:30 2023. jan. 30. 18:30

Makó és Szolnok fideszes vezetése is komoly megszorításokról döntött tavaly októberben az energiaárak miatt, például önkormányzati fenntartású intézményeket zártak be. Ezután mindkét települést érintette az országos postabezárási hullám. A fideszes városvezetők azonban úgy döntöttek: az állami szolgáltatóra mégis van pénz, így mindkét városban újranyithat egy-egy fiók.

Pedig Makó 373 millióval és Szolnok 141 millióval adós a szállítóinak – derült ki az Átlátszó közadatigényléséből.

Makón az energiaválság miatt például lekapcsolták a díszvilágítást, télre bezárták a konferencia-központot, a múzeumot és a tanuszodát. A nyugdíjasklubok közül a vegyes tüzelésűek maradhatnak nyitva. Januárban már ünnepeltek Makón – bár a fél város zárva, a polgármester ajánlatát elfogadta az állami cég, kinyithatott a posta.

Makótól közadatigénylésben az üzemeltetési szerződést kérték, de csak a nyilvánosan is elérhető képviselőtestületi határozatokat kapták meg. Eszerint a város 18 hónapra köt szerződést az állami céggel, évente nettó 23 millió forintért. Emellett a bérleti díjat is elengedik. A december közepén adott válaszban az állt, a szerződést akkor még nem írták alá, ezért azt nem csatolták.

Látva, hogy Makó milyen megszorítások mellett döntött októberben, a várostól azt is megkérdezték, hogy 2022-ben mennyi lejárt tartozása volt az önkormányzatnak. A 30 nap után közölt adatokból az látszik, hogy decemberben a településnek 373 millió forint lejárt tartozása volt, amellyel 0-90 nap közötti késésben volt a szolgáltatók felé. Továbbá 1,3 millió forintnyi olyan elmaradása volt, aminek kifizetésével 181-360 napja (6-12 hónap) csúszott.

Szolnokon bezárt többek között a könyvtár, a művelődési központ, a színház és több óvoda is. Az önkormányzat azonban finanszírozza a lakótelepi postát. Vagyis a recept hasonló, mint Makón: a fél várost lezárták spórolásból, de arra költenek, hogy legyen posta.

Szolnok városa a portál közadatigénylésére válaszul elküldte a vonatkozó határozatot, amely szerint nem egy, hanem másfél évre szerződtek le a Magyar Postával. Így a korábban bejelentett 42 milliós díj nettó 63,2 millió forintra nőtt. A szerződést is megküldték, amiből kiderül, a bezárás oka valójában a rezsiköltségek mellett az volt, hogy veszteséges a bezárásra ítélt posta – ezért a város hajlandó piaci díjat fizetni a nyitvatartásért.

Szolnoktól, Makóhoz hasonlóan kikérték a lejárt szállítói tartozásokat. A város decemberben 141 millió forintnyi lejárt, de még ki nem fizetett szolgáltatói számlát görgetett maga előtt. Mindkét városra jellemző, hogy év közben nőtt, majd negyedévente csökkent a lejárt tartozások összege.