Már a Biodóm bontásról is szó lehet

HírKlikk 2024. október 17. 11:10 2024. okt. 17. 11:10

Az állam elbaltázta, majd a fővárosra lőcsölte a beruházást és annak minden terhét. A fővárosnak egyre nagyobb teher a félkész épület állagmegóvása. Nincs pénz a befejezésére, de a bontásról is az Orbán-kormánynak kellene döntenie.

Több tendert is kiírt a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) a félkész biodóm jövő évi karbantartási feladatainak elvégzésére. A közbeszerzések eredményeként egy évre szóló – négy hónappal meghosszabbítható – keretmegállapodásokat kötnének a Pannon Park részeként megépült hatalmas „fóliasátorra” hajazó építmény állagmegóvására összesen nettó 360 millió forint értékben. Az egyelőre kérdéses, hogy a fővárosi önkormányzatnak az állatkert fenntartójaként mennyit kell ebből állnia, mennyit tud saját bevételeiből kigazdálkodni erre a célra a FÁNK – írja a Népszava.

Az idén eddig nettó 380 millió forintot bevételre tett szert a létesítmény hasznosításából az állatkert, míg szeptemberig 603 milliót kellett rákölteni – mondta a lapnak Kiss Ambrus a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatója.

A fővárosi önkormányzat – folytatta Kiss Ambrus – örömmel átadná a létesítmény kulcsait az Orbán-kormánynak, ők álmodták ide, állami beruházásként kezdték el építeni, így is kell befejezni. A folyamatos állami elvonásokkal sanyargatott fővárosnak erre sem forrása, sem szándéka nincs. Ahogy arra a főigazgató felhívta a figyelmet: az önkormányzat 2022 óta próbálja átadni az épületet, de nincs, aki átvegye.

A főváros korábban már megvizsgálta az épület befejezésének és hasznosításának alternatíváit, amelyekből kiderült, hogy a speciális építmény valójában másra nem nagyon használható jelen formájában, a befejezéshez pedig több tízmilliárd forintra lenne szükség. A főváros kasszájából erre biztosan nem futja.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom