Már megint kihúzza a gyufát a magyar kormány, zsarolással vádolják

HírKlikk 2022. november 11. 16:20 2022. nov. 11. 16:20

Magyarország feldühíti az Európai Uniót az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatás blokkolásával – írta a Politico európai kiadása. Az amerikai portálnak több uniós tisztségviselő és diplomata is elmondta, hogy az ukrajnai segélycsomag blokkolását zsarolásnak tekintik, amelynek célja, hogy Budapest elérje a jogállamisági vita miatt visszatartott több mint  13 milliárd eurónyi támogatás felszabadítását.

Annalena Baerbock német külügyminiszter csütörtökön figyelmeztette Budapestet azzal, hogy „ne próbáljon pókerezéssel nyomást gyakorolni az unióra az EU és Magyarország között fennálló jogállamisági vita miatt”. Bearbock megnyilvánulását számos uniós diplomata megszólalása előzte meg, akik mind zsarolással vádolták Orbán Viktort. Az EU szerdán javasolta, hogy egy egész évre 18 milliárd euróval támogassák Ukrajnát a gazdaság és a közszolgáltatások víz felett tartására, és az orosz fél által lerombolt, létfontosságú infrastruktúra helyreállítására. Az EU-nál akkreditált nagykövetek tanácskozásán Magyarország közölte, hogy ezt a csomagot nem tudja támogatni – mondta el egybehangzóan három diplomata. Ez pedig végzetes akadály elé állíthatja a csomag elfogadását, amelyhez konszenzus szükséges.

A magyar hozzáállás frusztrációt váltott ki Brüsszelben. A Politico munkatársainak több uniós tisztségviselő és diplomata is elmondta, hogy az ukrajnai segélycsomag blokkolását zsarolásnak tekintik, amelynek célja, hogy Budapest elérje a jogállamisági vita miatt visszatartott több mint 13 milliárd eurónyi támogatás felszabadítását. Baerbock csütörtökön csatlakozott a nézethez, és a Politico kérésére újságíróknak hangsúlyozta: „az Ukrajnának nyújtott pénzügyi és humanitárius segítségünk – különösen tekintettel a télre – nem hétköznapi európai ügy, amelyben egyesek pókereznek, és oda-vissza tárgyalgatnak pénzügyi forrásokról. Olyan helyzetben vagyunk, hogy éppen az európai támogatással életeket mentünk. Azt látjuk, hogy Ukrajnában a polgári infrastruktúra legalább 30, ha nem 40 százalékát lerombolták.” A német külügyminiszter hangsúlyozta: a csomagot nagyon hamar el kell fogadni, mert közeleg a tél.  

A Politico megkereste kérdéseivel Magyarország állandó képviseltét is, de választ nem kapott.

Varga Mihály magyar pénzügyminiszter megpróbálta védelmébe venni a segélycsomaggal kapcsolatos magyar ellenzést. „Magyarország kész támogatni Ukrajnát, de nem támogatjuk azt, hogy az EU bármiféle új hitelt vegyen fel” – mondta.

Magyarország egyre nagyobb pénzügyi nyomás alatt áll – emlékeztet a Politico. Ugyanis az EU a Budapest ellen indított jogállamisági eljárásban 7,5, az újjáépítési hitelből pedig 5,8 milliárd euró támogatást tart vissza, és korrupcióellenes, valamint igazságügyi reformokat követel a magyar kormánytól.

Forrás: Hírklikk