Már néhány hónap múlva elkészülhet a hatásos oltóanyag

Kardos Ernő 2020. május 5. 07:11 2020. máj. 5. 07:11

Már néhány hónapon belül, szeptemberben elkészülhet a koronavírus megbízható oltóanyaga, holott korábban egy évet jósoltak a vakcina megszületésének. Folyamatosan fejlődnek a terápiás eljárások is, ámbár a ma kezdődött lazításnak lehet veszélye – nyilatkozta Falus Ferenc. A volt tisztifőorvos szerint, az egészséges időseknek sincs félnivalójuk, ámbár a fertőzést jobb elkerülni.

– Egyre többen állítják, hogy szeptemberben már nem is egy, de két hatékony oltóanyag is lesz a koronavírus gyógyítására. Ön szerint is?

– Reménykedni én is tudok, de hogy a következő négy-öt hónapban valóban lesz-e hatékony ellenszere a koronavírusnak – azt nem tudom.

– Pedig már sokan biztosra mondják, egyre többen jelentik a sikeres kutatásokat.

– Egyelőre valóban csak reménykedni tudunk. A világ laboratóriumaiban valóban gőzerővel folynak a kutatások.

– Akkor a sok komolynak tűnő bejelentés csak látszat?

– Mindenki megelőlegezi a sikert, mert komoly tőzsdei érdekeltsége van minden gyógyszergyártónak. Aki valóban sikeres lesz, az – egy mai bejelentéssel megalapozott reklámmal – nagyon komoly bevételre számíthat. Ebben a pillanatban, engem leginkább az érdekelne, hogy a debreceni egyetemen folyó oltóanyag előállításnak milyen eredményei vannak, de erről sajnos egyelőre nincs hír. Pedig a mi életünket annak a sikere befolyásolná leginkább. Összesen egyébként 107 kísérletről tud az egészségügyi világszervezet, Van olyan oltóanyag, amit már emberen is kipróbáltak, másokat csak állaton. Ezekből néhány minden bizonnyal olyan stádiumba kerülhet szeptemberre, amelyből lehet felhasználható oltóanyag. További kérdés, hogy ha hatásos, akkor tömeggyártásra is alkalmassá tehető-e, illetve biztonságosan felhasználható-e százezreken, vagy milliókon.

– Ez csak a vakcina, de ezen kívül, egyre több a betegség lefolyását enyhítő gyógyszer. Ezek listája is bővül?

– A legfontosabb az oltóanyag előállítása lenne, mert az aktív védelmet nyújt, hisz' saját maga termel hatóanyagot a vírus ellen. Ezen túl is van három út. Az egyik az úgynevezett vérplazma alkalmazás, amelyet a fertőzésen túlesett betegek véréből nyernek. Ez ugyancsak segít, hisz' biztosítja a gyógyuláshoz szükséges immunitás kialakítását. Ezen kívül van egy széles körű kutatás, amely a piacon meglévő gyógyszerekből választja ki azokat, amelyek a betegség lefolyását enyhíthetik. Illetve van olyan vegyi anyag, amely a koronavírus sejtbe való bejutását képes megállítani. Ez a három – egymástól független – kutatási irányzat. Valamennyi nagyon fontos.

– Az is nagyon fontos, hogy Magyarországon, a hétvégén elkezdődött a széles körű tesztelés, s talán ebből reprezentatív mintán megállapítható, hogy valójában mennyi a fertőzött. Mikor lesznek ebből adatok?

– Ennek a vizsgálatnak május végére lehet valami eredménye. Jó lenne tudni, hogy vannak-e olyanok, akiknek nincsenek tüneteik, de mégis pozitívak. Ennek arányát jó lenne megismerni. Ugyanis ennek ismerete nagyon meghatározza azokat az intézkedéseket, amelyek a járványvédelemhez szükségesek.Továbbá jó lenne azt is tudni, hogy az országban hányan estek már át a fertőzésen. Tehát az ország népességének hány százaléka fertőződött már meg, akikről tudhatjuk, hogy védettek a fertőzéssel szemben. Ezért kell ezt a vizsgálatot legalább havonta egyszer megismételni.

– Érezhető, hogy a kormány nehezen szánta rá magát a tesztelésre, miközben a fél világ ezt javasolta. Anyagi vagy szakmai vita állhat mögötte?

– Ha a reprezentatív vizsgálatot havonta megismétlik, az szakmailag tökéletesen elegendő. Ma ugyanis nem tudjuk pontosan, hogy hányan betegedtek már meg, illetve az elhalálozások számát sem ismerjük. Csak azt tudjuk, hogy hány ember halálát jelentették be, de azt nem, hogy ezt a számot mihez képest mérjük. Egészen bizonyos, hogy mindezt nem az elkészült tesztek számához kell mérni.

– A nálunk szokatlanul magas, tíz százalékos halálozási arány nem furcsa a többi ország néhány százalékához képest?

– Ezért nem ér semmit a mai tesztelés. Legfeljebb arra jó, hogy a Fidesz politikusait lehet kritizálni, hogy kevés tesztet végeztettek. Ezt mindig a hatalom orra alá lehet dörgölni, de a járvány valódi természetéről keveset árul el.

– Mától elsősorban vidéken nagyobb a mozgásszabadság, oldódik a szigor. A járvány ismerete nélkül, okozhat-e robbanásszerű változást a kór terjedésében?

– Nőhet a megbetegedettek száma. Remélhetően ez nem lesz ugrásszerű. Úgy tűnik azonban, hogy az egészségügy kapacitása most elbír több beteget. Jelen pillanatban, a vírus gyorsabb terjedését az egészségügyi kormányzat bevállalhatónak tartja.

– Ha az idősek otthon maradnak, akkor a halálozás nem nő, a társadalmi immunitás viszont igen.

– A probléma ennél bonyolultabb, hisz' nem a kortól függ, hogy a koronavírus kit fertőz meg. Mindenkit megfertőzhet, csak az idősek esetén súlyosabb következménye lehet a járványnak. Ha valaki idős, és makkegészséges, akkor a kockázata pont ugyanolyan, mint egy húsz évesnek.  De ha a húsz évesnek van súlyos betegsége, akkor a koronavírus számára is életveszélyes.