Már Orbán is elismeri, hogy nagy a baj

Németh Péter 2020. október 4. 08:58 2020. okt. 4. 08:58

„Mindenkit meg fogunk gyógyítani” – jelentette ki Orbán Viktor, még szeptember közepén. Nyilvánvalóan tudta, hogy a mondat csak blöff, kommunikációs trükk; ilyet egy teljesen felkészült egészségügy kormányzat sem mondhat, kiváltképp járvány idején. Ráadásul egy olyan járvány idején, amikor immár háromnegyed éve nem találja a világ a megoldást, nincs még gyógyszer, ami gyógyítaná a bajt, és nincs vakcina, amely megelőzné. Mégis: a magyar kormány tagjai politikát építenek olyasvalamiből, ami nem tűri azt; itt csak az emberi szó, a nyíltság, az együttműködés, a teljes őszinteség, és transzparencia segít. Igen: az embereket illik felnőttként kezelni, mert ugyan sokan hajlamosak elengedni a fülük mellett a legfontosabb információkat is, de a társadalom egésze képes lehet fegyelemre szoktatni, nevelni mindazokat, akik nem tartják be a szabályokat.

Az Orbán-kormány – ki tudja, milyen elemzések alapján – képtelen az őszinteségre, képtelen arra, hogy a valódi, hiteles képet mutassa meg: mi az, amit tudunk, mi az, amire képesek vagyunk, mi az, amit tudunk, és mi az, amit nem. Azt például pontosan tudjuk, hogy az teljes képtelenség, hogy minden koronavírusos beteget meggyógyítsanak. Azóta például, hogy elhangzott az idézett mondat Orbán Viktor szájából, jelentősen megugrott nem csak a fertőzöttek, de az elhunytak száma is. Azért nem írom, hogy az egekbe szökött, mert egyes elemzések szerint, messze nem értük még el a járvány csúcsáét; december környékére drámai számokkal kell szembesülnünk. Annál is inkább, mivel az idősebb korosztályt még nem érte el a második hullám, márpedig az ő ellenálló képességük jóval gyengébb, többségük esélyeit alaposan rontja, hogy általában más betegségekkel is meg kell küzdeniük. 

Nyugodtan kijelenthetjük – mint ahogy ezt számos szakértő megteszi: nagy a baj. Legyünk persze igazságosak: alapvetően nem a kormány hibájából, egyszerűen a tudásunk kevés. És, ha ezt egy, a járvány-ügyekben jártas virológus, orvos, kutató ki meri jelenteni, akkor a kormányzati embereknek sem omnipotensnek, mindenhez értőnek kell mutatniuk magukat. Csak hát erre ez az adminisztráció képtelen, ezért is fordulhat elő, hogy például egy miniszterhelyettes – Orbán Balázs – fenyegetően nyilatkozzon egy televíziós műsorban azokról, akik a helyzet várható súlyosbodásáról beszélnek, és kijelentse, „Jelen pillanatban az látszik, hogy az a stratégia, amit az emberek választottak, működik.”

Tudjuk, természetesen, hogy Orbán Balázsnak a főnökét kell szajkóznia, vagyis azt a felvetést, hogy a kormány a nemzeti konzultáció eredményét, a válaszadók iránymutatását követi. Csakhogy Orbán Balázs főnöke, azaz Orbán Viktor ennél óvatosabb volt, ő arról beszélt, hogy a nemzeti konzultációban az emberek azt üzenték a kormánynak, hogy az országnak működnie kell. Jól tudjuk, hogy ilyen üzenet nem fogalmazódott meg, már csak azért sem, mert ehhez hasonló kérdés sem fogalmazódott meg. De rendben: némi kommunikációs bravúrral kijelenthető: a konzultáció összessége alapján, ez a mondat fogalmazható meg. Azt viszont, hogy az a stratégia, amit az emberek választottak működik, semmiképp. Az emberek ugyanis nem választottak, mert nem választhattak semmilyen stratégiát. Nem választhattak, mert fogalmuk nincs a járvány mibenlétéről.

Akkor miért mondhat ilyet egy miniszterhelyettes? Miért nézhet bennünket teljesen hülyének? És miért fenyegethet egy valódi szakembert? Ilyen ostoba, vagy ilyen gonosz volna? Nem, inkább tartja magát az aktuális utasításokhoz, bármily bornírt butaságok is azok. Aztán majd, ha új utasítást kap, váltani fog. 

Mint ahogy – legalábbis az orvosi kamara szerint – Orbán Viktor megtette. Nyilatkozataik alapján, a miniszterelnök immár maga is elismerte, hogy nagy a baj, ezért fogadta el a MOK ajánlatát, az orvosok soron kívüli béremelését. De mert nem elégedett meg önmagában a bejelentés eredményével, annak várható hatásával: rögtön hozzátette, hogy kivezetik a hálapénzt. És itt már megint a mindenkit becsapó kommunikációval állunk szemben; Orbán is pontosan tudja, hogy a hálapénz megszüntetéséhez nem elegendő az orvosok bérének emelése, az egész rendszert kell átalakítani. De ne legyünk elégedetlenek, fogadjuk el az első pozitív lépésként, hogy a kormányfő elismerte, hogy nagy a baj. Ettől még nem fog persze megszűnni a propaganda-kormányzás; nem véletlen, hogy máris elkezdtek beszélni a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről. 

Már azoknak, akik ezt szerencsésen megélik.