Már rég be kellett volna zárni a csobánkai bányát

HírKlikk 2024. október 17. 12:55 2024. okt. 17. 12:55

„Túlbányászta” a Szűcs Fuvar Bt. a csobánkai dolomitbányát a 2010-es években, emiatt per is indult ellene, a bányabezárást és a tájrendezést pedig már évekkel ezelőtt végre kellett volna hajtania.

A csobánkai dolomitbánya kitermelési és bányabezárási műszaki ütemtervét már 2010-ben jóváhagyta a Budapest Bányakapitányság. Környezeti hatásvizsgálatot azonban nem írtak elő, holott természetvédelmi területen lévő bánya esetén ez kötelező lett volna. A határozat kimondta, hogy a vállalkozó 2011-től kitermelést már nem, csak bányabezárási és tájrendezési tevékenységet folytathat – amit 2015. december 31-ig be kell fejeznie. Ám a bányabezárásra és tájrendezésre a határidőig nem került sor.

A sorozatos jogsértések ellenére, a hatóságok rendkívül elnézőnek bizonyultak a céggel szemben, és 2020-ban újra engedélyezték a vállalkozó számára a bányaművelést és a bányagödör sittel való feltöltését. A cég azonban nem hajtotta végre az előírásokat a 2023. december 31-i határidőre, ezért kért 2024-ben újra engedélyt. A bánya újranyitása és hulladékkal való feltöltése ellen azonban most sokan tiltakoznak – még a térség fideszes országgyűlési képviselője, Vitályos Eszter kormányszóvivő is – írja az Átlátszó.

A Bányakapitányság a leadott térképek vizsgálata közben többször is megállapította a bányatelek határainak túllépését, a telekhatár-sértést és az alaplap-sértést is.  A vállalkozó ugyanis a bánya alaplapja alól kibányászott 55 000 m3 anyagot, engedély és bányajáradék fizetése nélkül. A biztonsági előírásokból 2015 óta semmit nem tartanak be, nem figyelmeztetnek a veszélyekre a helyszínen.

Forrás: atlatszo.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom