Máris tobzódik a kormány: tovább szűkíti a polgármesterek mozgásterét

HírKlikk 2020. április 1. 10:22 2020. ápr. 1. 10:22

A felhatalmazási törvény hatályba lépése után, egy nap alatt 17 darab önálló indítványt nyújtott be a kormánypárt a Parlamentben. Köztük azt, amely jelentősen szűkítené a polgármesterek mozgásterét. Lesz ingyenes vagyonosztogatás, a szívüknek kedves Budapest-Belgrád vasútvonal finanszírozásában változás. A sor hosszú.

„Kezdődik. Benyújtottak egy törvényjavaslatot tegnap, ami a veszélyhelyzet idejére gyámság alá vonja a polgármestereket” – hívja fel a közvélemény figyelmét Baranyi Krisztina polgármester Facebook posztjában. A Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes által benyújtott, „Egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról, valamint ingyenes vagyonjuttatásról” címet viselő törvényjavaslat lényegét máris lefordította a ferencvárosi polgármester: „Ha ezt elfogadja a parlament, Sára Botond, a bukott polgármester, a honvédség, a katasztrófavédelem és a rendvédelmi szervek vezetői fogják átvenni a hatalmat a kerületekben. Engedélyt kell majd kérnem például ahhoz a most tervezett lépéshez, hogy 100 000 maszkot vásárolhassak a kerület lakóinak. Viszlát demokrácia, a megválasztott vezetők mehetnek kuncsorogni a politikai kinevezettekhez."

A kormány különböző tagjai által benyújtottak további törvényjavaslatok is jelentősen belenyúlnak a gazdaságba, az életbe. Van köztük például olyan, amely az ingyenes vagyonjuttatásról, az egyházak szociális és gyermekvédelmi ellátások terén betöltött szerepének megerősítéséről, a földügyi tárgyú törvények módosításáról intézkedik. A területfejlesztést érinti egy másik indítvány, becsempésztek egy tervezetet a Budapest-Belgrád vasútvonal újjáépítési beruházás magyarországi szakaszának fejlesztéséről, kivitelezéséről és finanszírozásáról, s több egyetemi alapítvány részére történő vagyonjuttatásról is. Módosítani készülnek továbbá a felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvényt, valamint egyes kapcsolódó törvényeket, a büntetőeljárásról szóló törvény és más kapcsolódó törvényeket, és megváltoztatnák a közalkalmazottak jogállását is.

Forrás: Hírklikk