Márki-Zay Péterék is dr. Kertész Ottó mellé álltak Jászberényben

Harkai Péter 2021. szeptember 21. 19:45 2021. szept. 21. 19:45

A Mindenki Magyarországa Mozgalomból ismert, a CEU-ügy miatt 2017-ben a KDNP-ből kilépett Lukácsi Katalin hétfőn posztolt közös képet az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik által támogatott jelölt Kertész Ottóval közös szavazásukról. Az okokról a jászsági születésű politikusnőt kérdeztük.

Mint közösségi oldalán írta, „éppen egyszerre szavaztunk dr. Kertész Ottóval. A Jászság most is szerencsés, az előválasztáson két fantasztikus jász jelölt közül választhatunk, hogy aztán jövő tavasszal végre búcsúztassuk az idegenből érkező Pócs Jánost! A Mindenki Magyarországa Mozgalom  Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt a civil világból a közéletbe érkező Kertész Ottót ajánlja az előválasztáson. A cél közös, egy emberibb, szabadabb ország, ahol nem számít a világnézet, sem a származás, csak a tisztesség és a teljesítmény.”

Hogy mindez csak véletlen vagy tudatos politikai lépés volt-e, arról magát Lukácsi Katalint kérdeztük, aki elmondta, hogy Jászberényben született s bár jelenleg Jászjákóhalmán lakik, a jászberényi közös választási ponton akadt össze Kertész Ottóval. Bár a Pócs János ellenfeleként induló országgyűlési jelöltet eddig nem ismerte személyesen, de tudja róla, amit mindenki, hogy a rendszerváltást követően jelen volt és van a helyi közéletben, általános megbecsülésnek örvendve. Mind az MMM, mind az előválasztás alatt megyei koordinátorként dolgozó Lukácsi Katalin azért döntöttek Kertész Ottó támogatása mellett, mert előnyben részesítik „azokat a jelölteket, akik az emberek közül, a civil világból jönnek”.

Annak ellenére igaz ez, hogy régebben Kertész Ottó alpolgármesteri tisztséget vállalt, de ezt nem tarják „klasszikus frontpolitikusi tevékenységnek”. Másrészt nagyon sokat jelentett a számukra, hogy Budai Lóránd, aki kimagasló fölénnyel nyerte a legutóbbi polgármesteri választást Jászberényben, szintén Kertész Ottót támogatja. „Sokat jelent a számunkra, hogy a helyi városvezető ki mellé áll” – tette hozzá. Bár Gedei Józsefet is megfelelő jelöltnek tartják, aki hitelesen képviselné a térséget, de az MMM mégis dr. Kertész Ottó mellé állt.

Mind emberként, mind politikusként szimpatikus élmény volt Lukácsi számára az a jászapáti fórumon tapasztalt tisztesség és hitelesség, amivel Kertész Ottó elkötelezte magát a változás mellett. Személyes benyomásként hatott Lukácsi Katalin számára az a tény is, hogy – mint említette – Hadházy Ákoshoz hasonlóan, Kertész Ottó komoly civil foglakozásban is működik, állatorvosként dolgozva. „Megnyerő volt a számomra az említett fórumon, hogy pozitívan nyilatkozott Hadházyról vagy akár a tőle távolabb álló politikai szemléletről is. Ez nekem azt bizonyítja, hogy elsősorban nem pártpolitikában gondolkozik. Természetesen ő is választott frakciót, de a számomra úgy tűnik, hogy abban gondolkozik, hogy egy emberibb, szabadabb, tisztességesebb országban éljünk s ebből a szempontból a pártok másodlagosak. Nekem ez hitelesítette a személyiségét.”

Arra a kérdésre, hogy Jászberényben és a környékén milyen előválasztási hangulatot tapasztalt, az MMM elnökségi tagja érdekes tapasztalatról számolt be. Annak ellenére, hogy hétfőn nem frekventált időpontban, dél körül adta le a szavazatát s még a mai délelőttön arra kocogva is azt tapasztalta, hogy a szavazósátornál folyamatos a sorban állás, az érdeklődők, a szavazók sokasága. „Semmilyen fennakadásról, feszültségről, problémáról nem hallottam, az aktivisták tisztességgel végzik a munkájukat a sátornál, a háttérből a pártok rengeteget segítenek, mindenki beleteszi a magáét. Erre nagyon büszke vagyok jászként, hogy egy kisvárosban is, mint Jászberény állandó és folyamatos az érdeklődés az előszavazás iránt” – nyilatkozta a Hírklikknek Lukácsi Katalin történész, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító tagja.