Márki-Zay újabb nemzetközi fórumon mutatkozott be 

HírKlikk 2021. november 19. 17:33 2021. nov. 19. 17:33

„Magyarország abszolút objektíven szemlélve, már nem demokrácia. Nincs joguralom, nincs sajtószabadság, a választások pedig nem szabadok és nem tisztességesek. De van még remény az ellenzék győzelmére, amire égető szükség van” – szögezte le Márki-Zay Péter az amerikai Atlantic Council Intézet által rendezett beszélgetésen. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével a Közép-Európa Hét keretében beszélt az amerikai szervezet tanácskozásán.

Az Atlantic Council honlapján közvetített és jelenleg is megnézhető beszélgetésben Márki-Zay beszélt a magyarországi helyzetről, illetve arról, hogy a nemzetközi közösség hogyan tud segíteni a magyaroknak. Mindenekelőtt leszögezte, hogy ő maga konzervatív nézeteket valló, hívő keresztény, aki személy szerint ellenzi a terhesség-megszakítást és a válást. Ám meggyőződését fejezte ki, hogy egy ország kormánya sem tilthatja meg a válást vagy az abortuszt. Azt is közölte, hogy a szabad piacgazdaság és a zöld politika híve. A magyar miniszterelnökről pedig kijelentette, „Ami Orbán urat illeti, nem tekintem sem kereszténynek, sem konzervatívnak”. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy Orbán Viktor hány politikai fordulatot tett karrierje során, illetve elmondta, szerinte jó ideje egypárti állam kiépítésére törekszik. Mindeközben terjed a korrupció, és Orbán a haverjai gazdagításán fáradozik – hangoztatta Márki-Zay Péter. Hozzátette, hogy Orbán menet közben konszolidálja a hatalmát, egyebek között olyan módszerekkel, mint a média kézben tartása. „Ha pénzről van szó, Orbán nem ismer semmiféle értéket. Nem fontos, hogy kommunizmus, vagy fasizmus. Számára a korrupció az egyetlen érték” – szögezte le.

Miközben Orbán az Európai Unióban feszültségeket szít, Márki-Zay maga „szilárdan hisz a föderális Európában”, és ezt taglalva, arra is kitért, hogy a magyarok nagy többsége ugyancsak így vélekedik. Példaként idézte fel az európai integrációra az Osztrák-Magyar Monarchiát, rámutatva: a monarchia talán sikeresebb is volt, mint az EU néhány struktúrájának mai működése. „Kétségtelen, hogy az Európai Uniónak problémái vannak, de a megoldás nem a kevesebb, hanem a több Európa” – húzta alá. 

Az EU keleti részén kibontakozó feszültségekkel kapcsolatban leszögezte: szembe kell szállni azokkal az orosz törekvésekkel, amelyek Európa megosztására és az energia fegyverként való használatára irányulnak. „A Kelet fontos gazdasági partner, és a kölcsönös előnyök alapján, a magyar nemzeti érdekek feladása nélkül kell a térség államaival ápolni a kapcsolatot” – vélekedett az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

A tavasszal esedékes parlamenti választásról szólva, Márki-Zay Péter elmondta: Orbán kormánya minden lehetséges trükköt felhasznál majd, hogy biztosítsa a számára kedvező kimenetelt. Nem kizárt, hogy még a választási törvényt is megváltoztatják. „Nincs, ami megakadályozza, hogy a Fidesz szavazókat szállítgasson, és megváltoztassa a demográfiát a billegő kerületekben“ – jelentette ki. Rámutatott, hogy a nemzetközi közösség segíthet, de nem általános elítélő nyilatkozatokkal. Hanem sokkal inkább azzal, hogy egyenként figyelmet szentel Orbán Viktor jogsértéseinek. Ezekre, Márki-Zay Péter példaként említtette, hogy a kormány korlátozza az ellenzéki erőknek jutó műsoridőt a közmédiában. „Önök segíteni tudnak azzal, ha ezekre a nagyon specifikus témákra koncentrálnak, amelyek még a Fidesz szavazói számára is felháborítóak” – szögezte le Márki-Zay Péter az amerikai Atlantic Council Intézet által szervezett beszélgetésen.