Márton Roland: eltüntették az ellenzéki képviselőket az önkormányzati lapban megjelent egyik fotóról

Németh-Kállai Szilvia 2023. november 29. 19:35 2023. nov. 29. 19:35

„A fideszes pitiánerség magasiskolája!” – háborodott fel dr. Márton Roland, a székesfehérvári önkormányzat szocialista képviselője közösségi oldalán, amikor kiderült, hogy a város közéleti hetilapjának november eleji számában megjelent, az első világháborúban elesettek emléke előtti koszorúzásnál készült fotóról egyszerűen levágták az ellenzéki képviselőket.

Úgy tűnik nemzetközi hagyománya van annak, hogy egyszerűen levágják az elkészült fotókról a nem kívánatos szereplőket. Külföldön színészek, sportolók is áldozatul esnek az ilyen fotóműtéteknek, nálunk leginkább az ellenzéket tüntetik el a kétdimenziós, színes bizonyítékokról. A 24.hu-n olvasható, hogy Ryan Reynoldsot, a Deadpool című film szereplőjét egyszerűen levágták Károly és Kamilla képeslapjáról, amit egy rajongójuknak küldtek. A Real Madridnál a 2017-es BL-sikerről megemlékező posztban kirakott fotón nincs rajta Cristiano Ronaldo, a kép jobb széléről ugyanis eltüntették a szupersztárt – írta az M4Sport. Az ugandai, színesbőrű Vanessa Nakate hiába is állt ott a Davosban tartott Világgazdasági Fórumon a fiatal klímaaktivisták mellett, az AP levágta a képről – erről a hvg.hu tudósított.

Magyarországon is használják ezt a technikát, bár itthon inkább a romák és az ellenzék esik áldozatul a fotóműtéteknek. Előbbire a Népszavában olvasható példa, „A cigány anyát több helyütt levágták a képről” című cikkben. Közéleti szereplővel kapcsolatban pedig az Index már 2011-ben írt arról, hogy kitakarták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét a Duna TV és az MTV híradójában. A cikk szerint az eredeti, adásba került felvételt ezután meghamisítva tették fel az MTV videótárába.

Ellenzéki képviselőktől „szabadultak meg” Székesfehérváron is, ahol egy koszorúzásról vágták le Márton Roland MSZP-s, és Pintérné Varga Anna Mária DK-s ellenzéki önkormányzati képviselőket a helyszínen készült fényképről. Ez úgy derült ki, hogy Márton Roland több üzenetet és panaszt is kapott a székesfehérváriaktól, a Fehérvár közéleti hetilap november 9-ei számával kapcsolatban. Ugyanis a Fekvő katona szobránál hajtottak fejet az első világháborúban elesettek emléke előtt, és közösen helyeztek el koszorút a város közösségeinek képviselői, amiről a szocialista politikus be is számolt saját közösségi oldalán

Majd kiderült, hogy az önkormányzati fenntartású Fehérvár Hetilap, úgy számolt be a megemlékezésről, hogy egyszerűen levágták a képről őt és a szintén ellenzéki képviselőtársát, így a közzétett fotón csak a fideszes politikusok látszódtak.

 

„A fehérvári Fidesz kicsinyes, pitiáner magatartása ez, ami egész egyszerűen méltatlan Székesfehérvárhoz! Több mint fél évre vagyunk a következő választástól. Mi lesz a következő, ha már most itt tartanak? Cenzúra? Hírhamisítás? Ellenzéki politikusok elleni mocskolódó, uszító hadjáratok? A fehérváriak egymás ellen fordítása? Közös erővel kell megálljt parancsolnunk ennek a rombolásnak!” – írta Márton Roland.

A bejegyzés eljuthatott a hetilaphoz is, mert az ellenzéki politikus bejegyzésének kommentjei között megtalálható Wéhli Regős Dóra, a lap főszerkesztőjének reagálása is: „A publikált fotó két széléről az oldal tördelése során sajnos valóban lemaradt Ön és képviselőtársa, valamint a kép másik szélén további két személy. A hibáért elnézést kérünk Önöktől és olvasóinktól egyaránt, a következő, november 23-án megjelenő lapszámunkban természetesen közreadjuk az eredeti, teljes fotót.”

A főszerkesztő betartotta ígéretét, és a hetilap 8. oldalán, baloldalt alul, most már megtalálható az eredeti kép is.  



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom