Másodfokon mérsékelték Budaházy György büntetését

HírKlikk 2023. március 9. 14:00 2023. márc. 9. 14:00

Hosszú évek óta húzódó Hunnia-perben másodfokon 6 év fegyházbüntetésre mérsékelték Budaházy büntetését, amibe beleszámít az eddig börtönben töltött idő egy része is. Ezenkívül 5 év közügyektől való eltiltást is kapott. A többi vádlottnak szintén csökkentették a büntetését.

Ítéletet hirdetett ma másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla a terrorizmussal vádolt Budaházy György és társai elleni megismételt büntetőeljárásban. A bíróságon megjelentek Budaházy támogatói, tisztelői és a nemzeti radikális szubkultúra számos fontos tagja. Ott volt például Morvai Krisztina, Gaudi-Nagy Tamás, Zagyva György Gyula, Toroczkai László, Kisberk Szabolcs.

Az első rendű vádlott Budaházy György 17 év fegyházbüntetését ugyanakkor hat évre csökkentette a bíróság, cselekményét nem három, csak egy rendbeli, társtettesként elkövetett terrorcselekménynek minősítette. – írja a Telex.

Több vádlott büntetését is csökkentette a bíróság, a másod- és harmadrendű vádlottat öt és fél évre ítélték, a negyed- és ötödrendű, valamint a nyolcadik és kilencedik rendű vádlott 5-5 évet kapott. Az ítélethirdetés után a résztvevők elénekelték a Szózatot, ami miatt a bíró elrendelte a terem kiürítését. Ennek Budaházy támogatói nem akartak eleget tenni, a terembe készenléti rendőrök érkeztek. A bíró később visszavonta ezt az utasítást, így mindenki maradhatott.

A bíróságnak a büntetéskiszabásnál figyelembe kellett vennie, hogy több, mint 13 éve tart az eljárás, ezt pedig jelentős enyhítő körülményként vette figyelembe.
Budaházy Györgyöt és 16 társát azzal vádolják, hogy 2007-ben és 2008-ban politikusok – így Hiller István és Kóka János – ingatlanjai ellen intéztek támadásokat, és ők verték meg Csintalan Sándort politikust, televíziós műsorvezetőt is. Központi Nyomozó Főügyészség 2010-ben nyújtott be vádiratot a Hunnia-ügyként is elhíresült eljárásban terrorcselekmény, valamint aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés miatt. A vádlottak végig tagadták a bűnösségüket.

Novák Katalin tavaly decemberben adott elnöki kegyelmet a Budaházy-ügy hét vádlottjának. Indokolásában azt írta, különválasztja azon személyek ügyét, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg, tehát Budaházy nem kapott elnöki kegyelmet.